Igor Taro Ukraina päevik: 16.01

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Donetski lennujaama terminalis jätkub Stalingradi lahing. Lennujaama kaitsvad Ukraina armee üksused ühes tiivas ja pealetungivad venelased-kadõrovlased ja muud «vabatahtlikud» – teises.

Kuuldused lennujaama vallutamisest on ilmselgelt ülepaisutatud, lahingute jätkumisest võib järeldada, et venelaste kavatsus vallutada lennujaama hooned ühe päevaga ei ole täitunud.

Lennujaamas toimuv vajab ehk natuke lisaselgitusi ja neid olen hankinud peale uudisvoo ka mitme lennujaama varustamisega kokkupuutunud ukraina vabatahtliku ja aktivisti sotsiaalmeedia postitustest.

Uue terminali hoone, kus ukrainlased positsioone hoiavad, on üpris suur ning seal pole olnud kunagi nii suuri jõudusid, et katta terve see hoone terves ulatuses. Hoonet kaitsev üksus asub ühes konkreetses tiivas, sealt eespool on vaatluspostid ja eelpositsioonid.

Murettekitavad on vene meedias levivad uudised «LNRi õhuvägede» tekkest. Sellest on palju räägitud, et niipea kui nn separatistid mõne lennuvälja enda kätte saaksid, tekib neil kohe ka lennuvägi.

Episoodilist venelaste ekslemist lennujaama terminalist on olnud alati. Neil olid osadel korrustel maja teises otsas samuti mingid positsioonid ja nad on öisel ajal seal ringi uidates teinud ukrainlaste elu üsna keeruliseks, paigaldades lõkse ja miine. Need on olnud sellised väiksemad kähmlused, mis toimusid seni.

Üleeile läks seal asi tõsiseks ning mängu tulid suuremad ründegrupid, kes asusid terminali hoonet «puhastama». Kui pealetung algas, tõmbusid ukrainlased oma põhipositsioonidele ning asusid kutsumata külalistest hakkliha tegema.

Vaatasin vene televisiooni kaadreid «vabastatud lennujaamast» ja kuidas seal võideldakse ning need meenutasid pigem üht halvasti väljamängitud telelavastust. Tõelises lahingus keegi ei seisa pimeda ukseava ees ja tulista püstijalu huupi pimedusse. Ukrainlastele tuli reserv appi ning öösel sai terroristide suurejooneline pealetung otsa. Kuna öisel ajal lahingud ei jätkunud, võib järeldada, et ukrainlased suutsid nad vähemasti neutraliseerida ehk tekitada nii suuri kaotusi, et ülesande jätkamine ei olnud võimalik.

Täna päeval läks edasi ning ukraina meedia levitas teadet gaasi kasutamisest venelaste poolt, mis siiski ei vasta tõele. Väidetavalt oli tegu suure hulgaga suitsugranaatidega, mida nad kasutasid lihtsalt enda liikumise varjamiseks - laipade ja haavatute väljaveoks. Eks see hais pole seal meeldiv ja sealt tulevad ka need kuuldused mürkgaasidest.

Selle lahingukolde peamiseks probleemiks on tema väljaulatumine Ukraina armee põhijõududest pika kiiluna otse Donetski linna, kus ta on mitmest suunast vastasega ümbritsetud. Viimastel päevadel on suurt muret valmistanud venelaste tankid, mis on uude terminali oma tuletegevusega tekitanud demineeritud «koridore».

Hetkel pole Ukraina armeel terminali juures tankidega varustatud lahingüksust. Manööverdava tehnika pihta ei jõua suurtükituli reageerida. Teine probleem on varustuskanal ja kuigi hetkel pidi neil moona ja varusid olema piisavalt, siis pikemas perspektiivis on tarvis tagada võtlejate rotatsioon, vajadusel haavatute väljavedu (eile see veel toimis) jms.

Põhimõtteliselt on Ukraina väejuhatus hetkel valiku ees – kui soovitakse lennujaama edasi hoida, peavad nad alustama ulatuslikumat operatsiooni tiibade puhastamiseks, tooma sinna tankid uuesti sisse ning lööma venelased varustusteelt minema.

Venelased proovisid pealetungi ka Marinivka kandis, mis on Donetski edelapoolne serv. Ise lasevad elamukvartalite vahelt, siis süüdistavad Ukraina armeed elumajade pihta tule avamises. Debaltseve piirkonnas oli üritus Orlovo-Ivanivka piirkonnas päeval, aga löödi ukrainlaste poolt tagasi.

Ja üsna tihe tegevuse käib siis Luganski-Lõssõtšanski maantee ümbruses, kus Krymske küla Põhja-Donetsi ääres sai kõvasti räsida. Venelaste suurtükid pommitavad seal päris korralikult. Võimalik, et nad on Novotoškivske suutnud hõivata, kuid edasi mitte. Murettekitavad on vene meedias levivad uudised «LNRi õhuvägede» tekkest. Sellest on palju räägitud, et niipea kui nn separatistid mõne lennuvälja enda kätte saaksid, tekib neil kohe ka lennuvägi.

Venelane oma lennuvälju pole seni raatsinud kasutada, aga tundub, et neil on suur kiusatus seal õhust midagi korda saata. Suvel oli Ukrainal õhust pikalt ülekaal ja tänu sellele edenesid nad päris kiirelt. Vene armee poolt sissetoodud õhutõrjesüsteemide kasutuselevõtuga vähenes ka ukrainlaste võime lennuväge kasutada ja pärast augusti lõppu pole seda enam tehtud. Tõenäoliselt võeti mingil hetkel otsus, et allesjäänud võimekus jääb vajadusel reservi ülejäänud riiki kaitsma.

Nüüdseks on võrreldes septembriga taas palju muutunud. Ukraina armeed hoiab ilmselt tagasi vaid kartus, et Venemaa toob nende aktiivsema tegevuse korral jälle suuremad üksused sisse. Eks näis, mida Porošenko otsustab, sest midagi peab ta lähipäevil ette võtma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles