Aafrika Liit võib küsida ÜRO-lt mandaati võitluseks Boko Haramiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeeria president Goodluck Jonathan oma riigi vägedega.
Nigeeria president Goodluck Jonathan oma riigi vägedega. Foto: SCANPIX

Aafrika Liit võib taotleda ÜRO toetust jõu kasutamiseks islamistide rühmituse Boko Haram vastu, kuid peab esialgu koondama jõud omaenda regionaalse sõjaväeoperatsiooni läbiviimiseks äärmuslaste vastu, ütles Ghana president John Mahama uudisteagentuurile Reuters.

Lääne-Aafrika riikide liidrid taotlevad ÜRO mandaati juba järgmise nädala tippkohtumisel.

President Mahama hinnangul on aeg hakata mõtlema regionaal- ja rahvusvaheliste vägede koondamise üle islamistide vastu.

Eelmisel aastal tapsid Boko Harami islamistid tuhandeid inimesi ja seda peetakse peamiseks julgeolekuohuks juba mitmetes regiooni riikides, seda eriti Nigeerias ja selle naabrite hulgas.

Tšaadi parlament kiitis eile heaks relvajõudude saatmise Kameruni ja Nigeeriasse, et aidata sealseid võime võitluses äärmusrühmitusega Boko Haram. President Idriss Déby teatas islamistidevastase võitlusega ühinemise otsusest päev varem.  AFP ajakirjaniku teatel sõitis pealinnast välja tankikolonn kohe pärast Tšaadi parlamendi otsust.

Nigeeria põhjaosas on alates Boko Harami ülestõusu puhkemisest 2009. aastal vägivallas hukkunud üle 13 000 inimese, sajad tuhanded on jäänud kodutuks.

Rühmitus võitleb šariaadiseadustel põhineva riigi loomise eest. Boko Haram tähendab hausa keeles «Lääne haridus on kurjast».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles