Eestis peetavad õppused tekitasid Soome juhtkonnas erimeelsusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Ämarile ajal, kui seal baseerusid Taani hävitajad.
Vaade Ämarile ajal, kui seal baseerusid Taani hävitajad. Foto: Mihkel Maripuu

Soomlaste välispoliitilise juhtkonna seas tekitab erimeelsusi kevadel Eestis korraldatavatel sõjaväeõppustel osalemine, kirjutab tänane ajaleht Helsingin Sanomat toetudes anonüümsetele allikatele.

Soome õhujõud harjutaksid kõnealustel õppustel koos USA lennuväeüksusega.

Ajalehe väitel on asjasse sekkunud president Sauli Niinistö ja välisminister Erkki Tuomioja. Õppustel osalemist toetavad peaminister Alexander Stubb ja kaitseminister Carl Haglund.

Soome õhujõud osalevad tavaliselt vähemalt paar korda aastas Balti riikides Läänemere regiooni ja samuti ka NATO õppustel.

Väljaande Helsingin Sanomat tundmatuks jääda sooviva allika kinnitusel on vastuseis seotud Ukraina kriisiga. Allika hinnangul on oma osa ka Venemaa nägemusel Ämari koolituskeskusest NATO kaitse ühe tugipunktina.

Ajalehe sõnul lendaksid Soome lennukid õppusel mitte Ämari lennuväljalt, vaid peamiselt Rissalast. Õhujõud pole õppuste sisu esialgu täpsustanud.

Presidendikantselei, välisministeerium ega kaitseministeerium ajalehele kommentaare ei andnud.

Otsus õppustel osalemise kohta tuleb väljaande informatsiooni kohaselt langetada kõige hiljem järgmisel kuul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles