Rootsi immigrandisõbralikkus torkab silma kogu ELis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi noored moslemitüdrukud meeleavaldusel, millega paluti lõpetada mošeerünnakud.
Rootsi noored moslemitüdrukud meeleavaldusel, millega paluti lõpetada mošeerünnakud. Foto: SCANPIX

Mitte ühegi ELi maa kodanikud pole immigrantide suhtes nii positiivsed kui rootslased, selgub värskest Eurobarometeri uuringust.

72 protsenti rootslastest ütles, et nad suhtuvad väljastpoolt ELi tulevasse immigratsiooni kas üsna või väga positiivselt. 82 protsenti toetas sisserännet teistest ELi maadest.

Mitte ükski teine riik ei küündinud immigrandisõbralikkuselt Rootsi lähedale. Toetuselt sisserändajatele olid järgmised Horvaatia ja Hispaania, kus ELi-välistesse immigrantidesse suhtus positiivselt 48 protsenti rahvast.

Keskmiselt tunnistas 57 protsenti ELi kodanikest, et suhtuvad immigrantidesse kas üsna või väga negatiivselt. Immigrantidesse positiivselt suhtujaid oli üle ELi 35 protsenti.

«Me oleme harjunud suure immigratsiooniga ja näeme selle positiivseid külgi,» selgitas rootslaste positiivsust Göteborgi ülikooli politoloogiaprofessor Marie Demker. «Asüüli- ja immigratsioonipoliitika pole kunagi olnud suur terav teema Rootsi poliitikas, mis omakorda võib ka selgitada rootslaste positiivset suhtumist.»

ELi kõige immigrandivaenulikum riik on Läti, kus väljastpoolt ELi tulevatesse sisserändajatesse suhtub positiivselt 16 protsenti kodanikest. Neile järgneb Itaalia, kus sama näitaja on 18 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles