Soome peaminister eitas erimeelsusi osaluse üle Eesti õppusel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb
Alexander Stubb Foto: SCANPIX

Soome konservatiivist peaminister Alexander Stubb eitab väiteid, nagu oleks riigi välispoliitilises juhtkonnas erimeelsusi seoses Soome õhujõudude osalusega Eestis koos USA lennuväega peetavate ühisõppustega.

Stubb ütles rahvusringhäälingu YLE usutluses, et kõnealuste õppuste üle on valitsuse välis- ja julgeolekupoliitikakomisjonis arutletud ja selle kasulikkust kaalutud, nagu tehakse kõigi õppuste osas.

«Ma ei hakkaks seda üle dramatiseerima. On selge, et välis- ja julgeolekupoliitikakomisjonis me arutame erinevaid asju ja kaalume nende kasulikkust,» lausus Stubb, kelle meelest ei ole antud juhul küsimus ka suhetes NATO-ga.

Konkreetset ettepanekut selles küsimuses veel laual ei ole, ütles ta.

Ajaleht Helsingin Sanomat teatas varem, et erinevalt Stubbist ja kaitseminister Carl Haglundist ei toeta president Sauli Niinistö ja välisminister Erkki Tuomioja õppustel osalemist.

Soome õhujõud on varem osalenud vähemalt paar korda aastas Balti riikides Läänemere regiooni ja samuti ka NATO manöövritel.

Ajalehe Helsingin Sanomat anonüümsust palunud allika kinnitusel on Niinistö ja Tuomioja vastuseis seotud Ukraina kriisiga. Allika hinnangul on oma osa ka Venemaa arusaamal Ämari koolituskeskusest NATO kaitse ühe tugipunktina.

Ajalehe sõnul lendaksid Soome lennukid õppusel mitte Ämari lennuväljalt, vaid peamiselt Rissalast. Õhujõud pole õppuste sisu esialgu täpsustanud.

Otsus õppustel osalemise kohta tuleb väljaande informatsiooni kohaselt langetada kõige hiljem järgmisel kuul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles