Baird mõistis hukka ICC uurimise Iisraeli väidetavate kuritegude asjus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman ja Kanada välisminister John Baird.
Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman ja Kanada välisminister John Baird. Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS

Kanada välisminister John Baird taunis pühapäeval Rahvusvahelist Kriminaalkohut (ICC) Iisraeli võimalike sõjakuritegude suhtes eeluurimise alustamise eest.

Bairdi sõnul on ICC otsus sügavalt kahetsusväärne ja tuleb jutuks tema kohtumistel Iisraeli ametiisikutega.

«Me ootame põnevusega võimalust arutada laia teemaderingi kaubandusest julgeolekuni, aga ka sügavalt kahetsusväärset otsust ICCs,» ütles Kanada esidiplomaat enne Iisraeli kolleegi Avigdor Liebermaniga kohtumist.

ICC teatas reedel eeluurimise alustamisest Iisraeli tegevuse suhtes eelmise suve 50-päevase sõja ajal, mis nõudis enam kui 2200 palestiinlase ja 73 iisraellase elu.

Palestiina esitas hiljuti dokumendid ICCga liitumiseks ning tunnustas kohtu jurisdiktsiooni tagasiulatuvalt perioodi üle alates 2014. aasta 13. juunist.

Palestiina ühinemine ICCga võimaldab sel Iisraeli vastu kaebusi esitada.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon on Palestiina liitumistaotluse vastu võtnud ja teatanud, et senine ICC vaatlejaliige Palestiina saab kohtu liikmeks aprillist.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on ICC eeluurimise alustamist nimetanud skandaalseks ja USA traagiliseks irooniaks, kuna uurimise all on Washingtoni hinnangul riik, mille tsiviilisikute pihta on tulistatud tuhandeid rakette.

Kanada on ICC üks suuremaid toetajaid, rahastades seda 5,6 miljoni euroga aastas. Liebermani sõnul on asjaolu näol, et Hamasi-sugune terrorirühmitus saab Iisraeli vastu kohtuasja algatada, tegemist pilkega rahvusvahelise õiguse aadressil.

«Kui me ei näe Palestiina positsiooni olulist muutumist, palume oma sõpradel lõpetada ICC rahastamine,» lausus Iisraeli välisminister.

Baird hoiatas varem Läänekaldal Palestiina välisministri Riyad al-Malkiga kohtudes palestiinlasi diplomaatiliste sammude eest, mis võivad kahjustada tulevasi kõnelusi Iisraeliga.

«Palusin ministril tungivalt uuesti kaaluda sammudest hoidumist, mis võivad kaasa tuua negatiivseid tagajärgi Iisraeli riigiga läbirääkimistel põhineva lahenduse leidmisele,» ütles Kanada välisametkonna juht avalduses.

«Rahvusvaheline Kohus (ICJ) on juba oma tegevusega Iisraeli ühe käe sidunud ja me ei kavatse lubada rahvusvahelisel kogukonnal siduda ka selle teist kätt,» ütles Baird Iisraeli presidendi Reuven Rivlini kantselei avalduse kohaselt.

Bairdiga mitte kohtunud Palestiina pealäbirääkija Saeb Erakat taunis Kanada toetust Iisraelile ja katseid Palestiina diplomaatilisi algatusi blokeerida. «Me kahetseme Kanada valitsuse otsust jääda ajaloo valele poolele Iisraeli okupatsiooni ja selle apartheidipoliitikate pimesi toetamise tõttu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles