Pealtnägijad: Jeemeni presidendipalee juures toimuvad lahingud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huthi mässulised mootorrattal Jeemeni pealinnas Sanaas.
Huthi mässulised mootorrattal Jeemeni pealinnas Sanaas. Foto: SCANPIX

Jeemeni presidendipalee lähistel puhkesid pealinnas suuri alasid hõivanud huthi mässuliste ja valitsusvägede vahel kokkupõrked, ütlesid pealtnägijad esmaspäeval.

President Abed Rabbo Mansour Hadi asukoht pole hetkel teada.

Pealtnägijate sõnul kaikus piirkonnas kuuli- ja miinipildujatuli. Tsiviilisikud põgenesid sündmuskohalt.

Huthide telekanal al-Maseera süüdistas valitsusvägesid presidendipalee lähistel liikunud mässuliste patrulli pihta tulistamises.

Anonüümsust palunud Jeemeni sõjaväeametniku sõnul provotseerisid tulevahetuse huthid, kes lähenesid mitmele piirkonnas paiknevale kontrollpunktile ja sõjaväepositsioonile.

Riigimeediast pole toimuva kohta teavet tulnud, sest Sanaas oli sündmuste arenemise ajal elektrikatkestus.

Sestsaadik, kui Jeemenit pikka aega juhtinud Ali Abdullah Saleh 2012. aastal ülestõusuga kukutati, on riiki destabiliseerinud huthi mässuliste ja Al-Qaeda haru katsed tekkinud võimuvaakumit täita.

Laupäeval röövisid relvastatud isikud presidendi personaliülema Ahmad Awad bin Mubaraki. Huthide teatel peeti ta kinni uue põhiseaduse ja haldusreformi väljatöötamise tõkestamiseks.

Analüütikute hinnangul toetab mässulisi ka ekspresident Saleh. Anonüümsust palunud julgeolekuametnike sõnul liiguvad eksjuhile lojaalsed võitlejad hetkel pealinna eesmärgiga toetada huthide rünnakuid.

Kriitikute sõnul toetab huthisid ka Iraan, mässulised ise eitavad seda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles