Diplomaat: Soome astumine NATOsse võib kujuneda valimiste peateemaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO ja selle liikmete lipud Brüsselis alliansi peakorteri ees.
NATO ja selle liikmete lipud Brüsselis alliansi peakorteri ees. Foto: SCANPIX

Praeguse valitsuse ajal ei esita Soome taotlust saada NATO liikmeks, kuid alliansi liikmesus võib kujuneda üheks peamiseks teemaks üldvalimiste kampaanias, ütles Soome suursaadik Lätis Olli Kantanen usutluses BNS-ile.

«Loomulikult toimub Soomes rohkem arutelusid NATO üle kui kunagi varem. Kuid Soome seisukoht on hästi teada - ta ei ole sõjaliste alliansside liige,» ütles suursaadik.

«Kuid igal juhul oleme me NATO hea partner ning jätame endale võimaluse esitada taotlus [astumiseks] sellesse organisatsiooni. Seejuures võib üheselt öelda, et praeguse valitsuse ametiajal, mis jõuab lõpule kevadel, avaldust ei esitata. Kuid ma ei välista, et küsimus NATO-st kujuneb üheks peamiseks teemaks valimiseelsetes aruteludes,» ütles Kantanen.

Järgmised üldvalimised peetakse Soomes 19. aprillil.

Suursaadiku sõnul kasvab Soomes nende inimeste hulk, kes toetavad riigi astumist NATO-sse, kuid enamik on endiselt vastu, leides, et Soome saab kõige paremini end ise kaitsta.

Kantanen ütles, et Soome ja Venemaa suhted on igapäevastes küsimustes head, kuid poliitilised suhted on alates Ukraina kriisi puhkemisest jahenenud.

«Soomel ja Venemaal on väga head praktilised suhted mitmetes igapäevastes küsimustes. See puudutab koostööd nii inimeste, äriringkondade esindajate kui valitsusväliste organisatsioonide vahel,» sõnas Kantanen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles