Päikesesüsteemis võivad oodata avastamist veel kaks planeeti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Päikesesüsteemist.
Kunstniku nägemus Päikesesüsteemist. Foto: AP Photo / Scanpix

Päikesesüsteemis ootab Pluuto orbiidist kaugemal avastamist veel vähemalt kaks planeeti, väidavad Briti ja Hispaania astronoomid värskelt avaldatud uuringus.

Ametlikult on päikesesüsteemis kaheksa planeeti, millest kaugeim on gaasihiid Neptuun. Rahvusvaheline Astronoomialiit otsustas 2006. aastal kvalifitseerida Pluuto kääbusplaneediks, kuid osa teadlasi peab seda endiselt Päikesest kõige kaugemaks planeediks.

Briti ja Hispaania teadlased oletavad Briti ajakirjas Monthly Notices of the Royal Astronomical, et Pluutost kaugemal võib olla veel vähemalt kaks planeeti. Astronoomide arvutused põhinevad kaugeimate Neptuuni-taguste objektide (ETNO) ebaharilikul orbitaalkäitumisel. Anomaalse orbitaalkäitumise selgitusena oletavad teadlased, et lähikonnas peab leiduma palju suuremaid objekte - planeete, mille gravitatsioon ETNO-sid mõjutab.

«Hüpoteetiliste planeetide täpne arv ei ole andmete vähesuse tõttu teada, kuid meie arvutuste kohaselt on meie päikesesüsteemi piirides veel vähemalt kaks planeeti, võimalik, et ka rohkem,» märgitakse uurimuses. «Kui see kinnitust leiab, võib uurimus tuua astronoomiasse tõelise revolutsiooni,» kinnitavad teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles