Igor Taro Ukraina päevik: 19.01

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina julgeolekuolukord 19. jaanuaril.
Ukraina julgeolekuolukord 19. jaanuaril. Foto: mediarnbro.org

Tulised lahingud jätkuvad Donetski lennujaama ümbruskonnas, Debaltseves ja Mariupoli lähistel Kalmiuse jõe joonel. Rünnaku alla on langenud taas ka Krõmske küla Luganski oblastis.

Donetski lennujaama osas on meediapilt üsna sürr. Ukraina ja vene allikad edastavad teine-teisele ristivastupidist infot. Venelaste väide on, et ühtki ukrainlast pole lennujaamas ja kogu selle ümbrust on vallutamas vene üksused. Kuna ise pole kohal, siis tuleb hinnata kaudseid tõendeid. 

Russia Today esindaja vene terroristide seas avaldas fotosid selle versiooni tõestuseks ja poseeris... supermarketis Metro, mis asub lennujaamast kilomeetri jagu eemal. Leiva-saialetid olid taustal näha, seisis tüüpilises kauplusekarbis. Äärmiselt ebaveenev. Kõik venelaste videod on filmitud mitu päeva tagasi, mil nad tõepoolest lühikeseks ajaks uue terminali ühte tiiba lasti. 

Hilisemad lahingute analüüsid osutavad, et Ukraina jaoks on lennujaam võtmetähtsusega juba seetõttu, et venelased seda pidevalt ründavad. Sinna kuulub ressurssi - nii tehnika kui võitlejate näol. 

Selgi korral polnud ukraina võitlejatel muud ülesannet kui meelitada tegelased tapmisalasse ja seejärel koondtulega räsida. Venelased olevat kasutanud uudset taktikat, kus väike luure- ja ründegrupp liigub positsioonidele võimalikult lähedale, et neid poleks võimalik kaudtulega katta. Ütleme nii, et suurtükitule puhul on alla 400 meetri endale ohtlik distants, miinipilduja - 100 meetrit. Kui vastane on lähemal, siis pole talle tule tellimine võimalik, lastakse sind ennast.

Esimestele ründegruppidele eelnesid demineerimisprotseduurid, kuid midagi läks venelastel ikkagi valesti ja nad takerdusid demineerimata miiniväljal. Teine ešelon tuli kiirustades järgi, aga ukrainlastel õnnestus segada raadiosidet ning hajutada vastast. 

Samal ajal alustas Ukraina suurtükivägi läheneva tehnika hävitamist. Segadust palju. Ukrainlasi oli terminalis küllalt vähe ning seetõttu said Vene võitlejad seal tükk aega rahus jalutada, pilti teha ja lahingut lavastada. Aga kokkuvõttes, nagu ma eile kirjutasin, tuli venelastel õhku lasta Putilovi sild, kust on väljasõit lennujaamast linna, et takistada Ukraina tankide läbimurret. Nad tunnistavad, et Ukraina tankide käisid linnapiiril nende positsioone kimbutamas. 

Täna varisesid lennujaama uues terminalis 2. korruse vahelaed ja ukrainlastel tekkis palju haavatuid. Ju nad siis ikkagi on seal lennujaamas.

Venelased üritavad peale tungida Piski külas. Ukraina esindajate kinnitusel on olukord keeruline, aga mitte lootusetu. Separatistide teatel on Ukraina armee ka Mariinivka kaudu proovinud linnale läheneda. 

Teateid õhtuväe kasutamisest ei suuda tõsiselt võtta, arvestades, millist õhutõrjevõimekust on sinna kuude viisi kokku tassitud. Võimalik, et nii jutud LNR-i õhuvägede sünnist kui Ukraina lennukite kasutmisest on mõeldud hilisema vene sõjalennukite sekkumise maskeerimiseks. Praegu on seda raske hinnata.

Venemaal oli selle pealetungiga suur plaan ning tänased teated kahe suure üksuse sisenemist üle Ukraina piiri, kinnitavad, et nad ei jäta niipea. Kokku ca. 700 võtlejat ja lisaks tehnika võib olla mõeldud lennujaama äpardusest tekkinud tühimiku täitmiseks. Kindlasti sihivad nad Debaltseve kiilu, kuna sinna anti eile hommikul kõvasti tuld ja vastane üritas pealetungida paralleelset Rostovi-Harkovi maanteega Fashchivkast Miuse peale. 

Mõningate Ukraina ametiisikute avaldused on üsna salapärased. Lähipäevil võiks selguda, milles asi. Ametlik liin on selline, et hetkel käib Minski kokkuleppeid rikkunud üksuste neutraliseerimine ning pealetungikäsk puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles