Igor Taro Ukraina päevik: 20.01

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Venemaa on alustanud laiaulatuslikku operatsiooni rindejoone nihutamiseks Ukraina sisemaale. Üle piiri sisenevad Ukrainasse järjest uued üksused ja olukord on võrreldav augusti lõpuga, mil Vene armee tuli suurte jõududega peale. Ainuke vahe on selles, et kui augustis mõjus see mõnevõrra ootamatu sammuna, siis nüüd oskas Ukraina sellise arenguga arvestada ning osutab vastupanu võrdlemisi paremast positsioonist ning suurema ettevalmistusega.

Õhtuse seisuga kõige kuumem koht oli põhjarindel Bahmutka trassi ümber toimuv. Mitu päeva on venelased külvanud suurtükkidest ja reaktiivraketisüsteemist Krõmske küla Põhja-Donetsi ääres. Isegi teatati Novotoškovka äravõtmisest, mis oleks tähendanud jõe ääres oleva Krymske ja mõned kilomeetrid lõunapool oleva 31. ukrainlaste kontrollposti blokeerimist.

Nüüd on asjalood sellised, et ukrainlased pididki täna 31. kontrollposti jätma, sest seal oli suurtükkidega kõik sodiks lastud ja kümnete tankidega ründavad vene väed, mitte enam kasakad ega karvased-sulelised. Krõmske külas asuvatele Ukraina üksustele on see mõnevõrra problemaatiline. Nende varutee läheb 29. kontrollpunktist läbi, mille pärast käib hetkel lahing. Sinna ukrainlased taandusid eelmisest kohast ning väidetavalt üritavad vasturünnata ja eelmisi positsioone taashõivata. Vastasel korral jääb Krõmske kotti. Praegune seis näitab, et Novotoškivka «äravõtmine» kasakate poolt oli bluff. Mäletan, kuidas augustikuus käisin «ümberpiiratud» Mariupolis, kus tegelikult ei näinudki ühtegi «separatisti».

Mis puudutab Donetski lennujaama, siis seal käib samuti tihe tuletegevus. Täna eksis seal tiheda udu tõttu haavatute transpordiks uude terminali saadetud üksus. Nad panid suunaga mööda ja kaldusid kõrvale umbes 800 meetrit, jõudes vastase positsioonidele. Kuus sai surma, kaheksa võeti vangi. Neid juba demonstreeriti ka õhtustes Vene uudistes. Selle põhjal võib üsna kindlalt öelda, et lennujaama terminalid on ukrainlaste käes, sest enam vene telekaamerad sinna ei roni. Võte oli tehtud kuskil elumajade vahel. Ja terroristide Givi ja Motorolla hääletoonidest võis aru saada, et viha on suur. Tervitan siinkohal Motorolla surnuks kuulutajaid, ta oli täie tervise juures täna, nii et pole mõtet igat sotsiaalmeedia postitust tõsiselt võtta. Tasub vaadata, kas asi leiab kinnitust ja mis on teise poole info.

Ukrainas algab täna 4. mobilisatsioonilaine, aga seal on veel asi kaugel üldmobilisatsioonist.

Donetski lennuvälja maandumisrada pidavat olema kasutuskõlbmatu ning hävinud. Nii et lennuliikluseks seda taristut enam kasutada ei saa ja ega seal midagi suurt alles pole ka. Vabatahtlikud, kes Ukraina armeed varustavad, kirjutavad, et suurem asi ümberkaudseid külasid – Piski, Opõtne, Tonenkoe – on muutunud juba Stalingradi-laadseteks varemeteks.

Donetski lähedane Avdiivka saab venelaste kaudtuld, seal on omakorda elamukvartalid, mis saavad tabamusi.

Ukraina armee on tegelenud lennuväljale külgnevate tiibade puhastamisega. Väidetavalt on purustatud palju venelaste tehnikat ja tabatud ka suurtükipatareisid ning juhtimispunkte. Lisaks Donetski ümbrusele ka Dokutšajevski kandis, kust hiljuti see Volnovahha buss puruks lasti.

Debaltseve ja Mariupoli suund on võrdlemisi rahulikum, kuigi näiteks Mariupoli kandis olid viimastel päevadel samamoodi kaotusi, nagu ka lennujaamas. Lihtsalt lennujaamale on millegipärast suunatud rohkem tähelepanu. Rahulikum olukord võib tähendada seda, et suurtüki- ja miinipildujatuld tuleb ikka ette, aga keegi otseselt ei pressi kümnete tankidega peale.

Venemaa on Ukraina piiri äärde koondanud u. 50 tuhande suuruse väegrupeeringu. Täna teatas Ukraina veel kolmes pataljonisuuruse üksuse sisenemisest - ühe koosseisuks hinnatakse 350-400 võitlejat pluss tehnika. Eelmisel päeval olevat kaks sellist sisse tulnud. Võrdluseks, et augustis võis neid olla kaasatud kokku 10-15 kolmel erineval suunal: Lugansk, Illovaisk Donetski lähistel ja Mariupol-Novoazovsk. Aga hetkel kõik alles algab.

Ukraina sisemaal, konfliktikoldega piirnevatel aladel jätkuvad spontaansed plahvatused. Viimati lasti õhku sild Zaporizhja oblastis, mis mõjutab Mariupoli logistikat. Mariupoli kahe suure metallitööstuse omanik Rinat Ahmetov teatas, et tootmist hakatakse piirama käibevahendite puudumise tõttu. See mees maksab oma topeltmängu eest ilmselt kõrget hinda. Ukraina meedia teatel saavad paljud kohalikud keskvõimu vastu võitlejad tema ettevõtetest endiselt palka.

Kokkuvõttes võib seda öelda, et Venemaa demonstreerib oma soovi suruda peale tingimusi nii Ukrainale kui lääneriikidele. Tõenäoliselt on lootus, et sõjakolde laienemise kartuses joostakse nendega läbi rääkima Krimmi okupeerimise legaliseerimise ja sinna maismaakoridori rajamise osas. Vene välisministeeriumi äsjane ähvardus ilmselgelt viitab sellele.

Ukraina jaoks pole selline asjade käik nähtavasti vastuvõetav ning nüüd sõltub palju nii neist, kuidas nad uue sõjalise väljakutse vastu võtavad, kui ka liitlaste kindlameelsusest. Ukrainas algab täna 4. mobilisatsioonilaine, aga seal on veel asi kaugel üldmobilisatsioonist. Nad võtavad praegu teenistusse vaid piiratud koguse spetsialiste, kellel on mingi varasem sõjaväeline põhi all. Ja vabatahtlikud tulevad ka ilma väljaõppeta. Ilmselgelt pole veel kogu rahvas aru saanud, kui tõsise olukorraga on tegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles