Boko Haram: hävitasime Baga elanikud, kuna koraan nõudis seda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Islamistlik äärmusgrupeering Boko Haram teatas, et võitlejad tapsid Baga ja selle lähedaste alade elanikud, kuna koraanis oli selline juhend.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International andmetel hukkus Nigeeria kirdeosas 3. – 7. jaanuarini tehtud rünnakus umbes 2000 inimest, kirjutab Reuters.  

Meediaallikate teatel võis ohvreid olla sadu ning Nigeeria võimude andmetel hävitati kõik Bagas elanud.

Boko Harami juht Abubakar Shekau selgitas Youtube´i pandud videos, võitlejad pidid seda tegema, kuna koraanis on selle kohta selged juhised.

«Tapsime kõik Baga elanikud, kuna Allah isiklikult juhendas meid koraanis,» lausus Shekau.

Lisaks ähvardas Shekau videopöördumises Tšaadi, Nigerit ja Kameruni, mis tahavad koos Nigeeriaga luua eriüksuse Boko Harami hävitamiseks.

«Aafrika kuningad, vist olete hiljaks jäänud. Miks te kohe ei ründa, mina olen igatahes valmis,» jätkas äärmusgrupeeringu juht.

Äärmusislamistlik Boko Haram asutati 2002. aastal eesmärgiga takistada lääneliku elustiili ja hariduse jõudmist Nigeeriasse. Boko Haram tähendab hausa keeles «läänelik õpetus keelatud».

Boko Harami terroristliku tegevuse tõttu kannatab kas otseselt või kaudselt miljoneid inimesi.

Grupeeringu strateegia koosneb tapmisrünnakutest, vägistamistest, internaatkoolides korraldatavatest veresaunadest, granaatide loopimistest jalgpallistaadionitele, rasedate hukkamistest, inimröövidest ja orjastamisest.

Boko Haram alustas relvastatud võitlust islamiriigi loomiseks 2009. aastal. USA pani selle grupeeringu terroristlike organisatsioonide nimekirja 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles