Mogherini: EL ei ole Krimmi unustanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit ei ole Krimmi unustanud, ütles bloki välispoliitikajuht Federica Mogherini teisipäeval, lisades, et maailma esmane kohus Ukraina ees on aidata sel kujuneda edulooks.

Mullu novembris ametisse astunud Mogherini kummutas esimesel USA-visiidil kartused, et Brüssel kaalub silma kinni pigistamist Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare annekteerimise küsimuses selleks, et taastada suhteid Venemaaga.

«Meie mittetunnustamispoliitika Krimmi annekteerimise suhtes on paigas ja jääb paika. Pole mingit võimalust, et me selle unustame,» ütles Mogherini mõttekojas Brookings Institution.

Poleemikat on tekitanud Mogherini ametkonna eelmisel nädalal ilmsiks tulnud dokument, milles pakutakse välja, et EL peaks jätma Krimmi annekteerimise välja Vene-vastaste sanktsioonide üle peetavast debatist.

EL-i välisministrid otsustasid esmaspäeval, et bloki Vene-poliitikat, sealhulgas sanktsioone, ei muudeta.

«Venemaa jaoks oleks esimene võit Ukraina muutumine nurjunud kogemuseks ja näiteks sellest, et valik assotsiatsioonileppe sõlmimiseks EL-iga viib millegi negatiivseni,» lausus ELi esidiplomaat.

«Meie esmane kohus on kindlustada, et Ukrainast saab majanduslikult ja sotsiaalselt edulugu,» lausus ta.

Samas möönis Mogherini, et Venemaaga tuleb maailma probleemide lahendamisel koostööd teha. «Oleks naiivne arvata, et Venemaa kaob areenilt.» 

«Venemaa jääb meie naabriks, sest geograafiat muuta ei ole võimalik...seega on küsimus selles, kuidas temaga lävida praegu, mil kestab konflikt, kahe, viie ja kümne aasta pärast,» ütles ELi välispoliitikajuht.

Venemaa okupeeris Krimmi eelmise aasta veebruari lõpul ja märtsi algul ning liidendas selle märtsi keskpaigaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles