USA presidendi kinnitusel saadakse Islamiriigist jagu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama ütles oma teisipäevases aastakõnes olukorrast riigis, et edukas võitlus Islamiriigiga (IS) võtab aega, kuid pühasõdalastest saadakse lõpuks jagu.

«See pingutus võtab aega, vajab keskendumist ja jõu koondamist. Kuid meid saadab lõpuks edu,» lubas president.

Teisipäevaõhtune aastakõne kantakse televisiooni vahendusel kümnete miljonite ameeriklasteni.  Uudisteagentuurid avaldasid sellest katkeid juba varem.

Eesti aja järgi kolmapäeva varahommikul edastatud kõnes kutsus Obama rahvaesindajaid üles andma talle laiemad volitused, mis võimaldaksid kasutada IS-i vastu veelgi jõulisemaid meetmeid.

«Iraagis ja Süürias peatatakse Ühendriikide juhtimisel - sealhulgas ka meie sõjajõudude osalusel - Islamiriigi edasitung. Selle asemel, et lasta ennast tirida veel ühte sõtta Lähis-Idas, juhime me laiapõhjalist koalitsiooni, kus osalevad ka Araabia rahvad, et nõrgestada ja lõpuks hävitada see terrorirühmitus,» seletas president.

«Ühtlasi toetame me Süürias mõõdukat opositsiooni, kes meid samuti meie püüdlustes saab abistada ning aitame inimesi kõikjal, kes hakkavad vastu vägivaldse äärmusluse pankrotistunud ideoloogiale,» jätkas Obama.

President peab seadusandjatelt saama uued volitused sõjalise jõu kasutamiseks, kuigi õhurünnakud islamistidele vastu kestavad juba septembrist alates. Võimuesindajate hinnangul on vaja kongressi uusi volitusi ehk seadusele «Luba sõjalise jõu kasutamiseks» (AUMF) heakskiidu andmist.

«Täna ma kutsun seda kongressi üles näitama kogu maailmale, et me oleme ühtsed ja vankumatud selles missioonis Islamiriigi vastu,» manitses Obama.

Vabariiklastel on presidendi ettepanekutele raske vastu seista, sest nende endi senaator John McCain kutsus alles sel esmaspäeval üles kasutama maavägesid võitluses pühasõdalastega.

Islamiriigi vastase koalitsiooni välisministrid kogunevad neljapäeval Londonisse, kus tehakse kokkuvõte sõja senistest arengutest ja edusammudest. Paarikümne riigi esindajate kohtumist juhivad Suurbritannia välisminister Phili Hammond ja USA välisminister John Kerry.

Mõni aeg tagasi avaldatud kokkuvõttest selgub, et USA juhitud koalitsiooniväed on Iraagis ja Süürias sunniidi äärmusrühmituse  Islamiriik sihtmärkidele heitnud ligi 5000 pommi, millega kahjustanud või hävitanud enam kui 3000 sihtmärki.

Ühendriikide komandöride sõnul on rünnakud peatanud IS-i vägede edenemise Iraagis, tõkestanud rühmituse naftasmugeldamise võrgustiku tegevust ja piiranud selle võimekust lahinguväljal liikuda.

Sellest hoolimata kontrollib IS Süürias ja Iraagis suuri alasid ning rühmitus saab jätkuvalt juurde uusi võitlejaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles