Jussi Niinistö Ämari lennuõppusest: infolekked peavad lõppema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukid Ämari lennubaasis.
Lennukid Ämari lennubaasis. Foto: TOOMAS HUIK/PM

Soome parlamendi kaitsekomisjoni esimees Jussi Niinistö (Põlissoomlased) ütles Ämaris toimuvate lennuõppuste ümber puhkenud kõmu kohta  kommertskanalile MTV, et spekulatsioonide tõttu on väiksest asjast saanud eluküsimus.  

Helsingin Sanomat kirjutas pühapäeval, et Soome välispoliitika tippjuhtide seas on erimeelsusi võimaliku osalemise üle Eesti ja Ameerika Ühendriikide ühisel lennuõppusel. Info oli pärit nimetust allikast.

«Infolekked valitsuse välis- ja julgeolekupoliitika komisjonist peavad ära lõppema. Seal on isikuid – poliitikuid või ametnikke – kes tahavad oma tegevusega mõjutada Soome käitumist. Tahaks loota, et leke leitakse üles ja ei aktsepteerita alati tõsiasja, et Helsingin Sanomat saab teavet peaaegu kõigist olulistest välis- ja julgeolekupoliitika küsimustest. See on näide jaburast lekkest.»          

Soomel pole andmeid Ühendriikide eestvedamisel toimuvate lennuõppuste sisu kohta. «Nüüd, kui Ühendriigid on teatanud miljardi dollari paigutamisest sellesse õppusesse, kuid teavet sisu kohta pole, peab Soome olema hoolikas. Peab mõtlema, mis on meie kaitsevõimele kasulik ja milliseid välispoliitilisi signaale me edastame,» tõdes ta.

«Meie lähtume sellest, et rahvusvahelistest õppustest võtame osa oma riikliku kaitsevõime parandamiseks. Oleme sõjalises mõttes blokiväline maa, seega me ei peaks edastama sõnumit, et võtame näiteks omale vastutuse Balti riikide õhuturbe eest.»

Niinistö arvates on tähelepanu suunatud kõrvalistele asjadele, samas kui suurtest probleemidest nagu vahendite puudumine armees ei räägita piisavalt.

«Olukord ohuks Soome usutavale kaitsevõimele. Teised riigid hindavad meid ka kriisiaegsete hangete põhjal. Lõppude lõpuks pole küsimus väga suurtest summadest, lihtsalt praegusel valimisperioodil on kärbitud kaitse-eelarvet kümnendiku võrra. See on põhjustanud keerulise olukorra.»   

Kuna Soomes on kevadise õppuse tõttu nii palju meediakära, siis võttis sel teemal eile sõna ka president Sauli Niinistö. Riigipea kinnitusel pole Soome ametlikku kutset seni saanud. Kui see peaks saabuma, siis langetatakse otsus vastavalt lennuõppuse sisule ja Soomet puudutavatele  ootustele.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles