Iraagi sõja raportiga viivitamine kutsus Suurbritannias esile vihased süüdistused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2003. aasta arhivifoto toonasest Briti peaministrist Tony Blair'ist Iraagis.
2003. aasta arhivifoto toonasest Briti peaministrist Tony Blair'ist Iraagis. Foto: SCANPIX

Venitamine raportiga Suurbritannia rollist Iraagi sõjas kutsus täna esile vihaseid süüdistusi varjamises, illustreerides vastakaid hinnanguid konfliktile, milles hukkus 179 Briti sõdurit.

Kuus aastat pärast uurimise ja 12 aastat pärast sõja algust ütles sellega tegeleva töörühma juht John Chilcot, et enne mais peetavaid üldvalimisi ei ole realistlikke väljavaateid aruannet avaldada.

Viivitused on seotud endisele peaministrile Tony Blairile ja teistele tollastele liidritele antud võimalusega vastata raportis neid puudutavale kriitikale.

Davosi majandusfoorumil osaleva Blairi kõneisik eitas kategooriliselt, et konflikti algusaegadel valitust juhtinud Blair takistab raporti avaldamist. «Ta avaldab kahetsust selle avaldamisega viivitamise üle,» ütles ta.

«Valesüüdistused ja poliitiliselt motiveeritud spekulatsioonid ei aita heita valgust selles sisalduvatele teemadele. See on sõltumatu uurimine, millel tuleb võimaldada edasi töötada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles