USA ja Kuuba avasid ajaloolised kõnelused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA delegatsioon (paremal) ja Kuuba delegatsioon täna kõnelusi alustamas.
USA delegatsioon (paremal) ja Kuuba delegatsioon täna kõnelusi alustamas. Foto: SCANPIX

USA ja Kuuba ametiisikud avasid täna Havannas ajaloolised läbirääkimised, mis peaksid viima külma sõja aegse vaenu lõpetamise ja diplomaatiliste suhete taastamiseni.

Kahepäevaste kõneluste esimesel päeval keskenduvad Ühendriikide välisministri abi Alex Lee ja Kuuba välisministeeriumi ametnik Josefina Vidal migratsiooniküsimustele, saatkondade taasavamist arutatakse homme.

USA president Barack Obama ning Kuuba liider Raúl Castro teatasid juba detsembris kavatsusest taastada diplomaatilised suhted.

Riikide saatkonnad suleti suhete katkemisel 1961. aastal. Esinduste taasavamise kõnelustel esindab Ühendriike välisministri abi Ladina-Ameerika küsimustes Roberta Jacobson, kes saab kõrgeimaks saareriiki külastanud USA ametnikuks pärast 1980. aastat.

Obama kutsus oma teisipäevases aastakõnes olukorrast riigis kongressi üles lõpetama veel käesoleval aastal pool sajandit väldanud embargo Kuubale.

«Mis puutub Kuubasse, siis me lõpetame poliitika, mis on 50 aasta jooksul ennast ammendanud. On aeg lõpetada umbusalduse õhkkond meie poolkeral. Tuleb proovida midagi muud,» ütles Obama.

Kuuba vabastas jaanuaris Washingtoni nõudmisel 53 poliitvangi, kuid kriitikute sõnul pole Obama teinud piisavalt, et survestada Havannat inimõigusküsimustes.

Samuti kergendas USA rahandusministeerium jaanuaris Kuubale kehtestatud kaubandus- ja reisipiiranguid, kuid turismi taastamiseks saareriiki on tarvis kongressi heakskiitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles