Mariupolist on leitud 30 surnukeha, ligi sada inimest sai vigastada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlenud sõidukid Mariupoli tänaval.
Põlenud sõidukid Mariupoli tänaval. Foto: TASS / Scanpix

Venemeelsed separatistid tulistasid täna Grad-rakettidega Ukraina võimude käes oleva Mariupoli sadamalinna elurajoone, senistel andmetel on hukkunuid vähemalt 30 ja vigastatuid 97.

Varem teatas Donetski oblasti idaosa politseiülem Vjatšeslav Abroskin, ent morgidesse tuuakse surnukehi üha juurde. Mariupolist tehtud piltidelt on näha tänavatel lamavaid hukkunuid. Siseministeeriumi kodulehe andmetel on vigastatute hulgas 12-aastane tüdruk.

OSCE nimetas toimunut Mariupoli elurajooni vastu suunatud hoolimatuks, valimatuks ja häbiväärseks rünnakuks, mille ohvrite seas oli naisi, lapsi ja vanureid.

Surnukehad Mariupoli tänavatel.                                                  Foto: AP/Scanpix
Surnukehad Mariupoli tänavatel.                                                  Foto: AP/Scanpix Foto: Sergey Vaganov/AP

UNIAN vahendab Mariupoli linnavolikogu infot, milles teatakse, et linna pihta anti ilmselt kolm kogupauku. Volikogu pressiesindaja teatel pidid Venemaa toetusega separatistid teadma, et kaasneb palju tsiviilohvreid, sest rünnati otseselt elamupiirkonda.

Tiheda asustusega linnaosas sai tabamuse ka turuplats ning lõhuti tee, mille poolt on separatistid viimastel päevadel linna rünnanud on.

Uudisteagentuuriga AFP rääkinud kohalike teatel ei tööta neil telefoniliinid, mistap ei saa paljud ühendust sugulastega, kes võisid samuti rünnakus viga saada.

Mariupoli politsei on pandud kõrgendatud valmidusse ja sündmuspaigal tegutsevad uurijad.

Ukraina palub ÜROlt abi

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk pöördus ÜRO Julgeolekunõukogu poole palvega korraldada Mariupolis toimunust ajendatuna erakorraline istung.

«Täna palusin ma G7 suursaadikute ja ÜRO Julgeolekunõukogu liikmesriikide suursaadikute kohtumist. Me kutsume lääneriike ja ÜRO Julgeolekunõukogu liikmeid otsekohe kokku kutsuma ÜRO Julgeolekunõukogu,» ütles Jatsenjuk Kiievis.

Ukraina terroritõrjeoperatsiooni pressikeskus teatas oma leheküljel suhtlusvõrgustikus Facebook, et Mariupoli ründamine on verine inimsusvastane kuritegu, mille eesmärk on tekitada paanikat ja kaotada tsiviilelanike usku sellesse, et Ukraina sõjavägi neid üldse kaitsta suudab.

Donetski oblastis Aasovi mere ääres asuva 500 000 elanikuga Mariupol on strateegiliselt väga olulise tähtsusega, sest asub annekteeritud Krimmi poolsaare ja separatistide käes olevate Ida-Ukraina alade vahel. Praegu on linn Ukraina valitsusvägede kontrolli all, ent separatistid püüavad peale tungida.

Linna ümber paigutatud Ukraina võimude poolel võitlev Aasovi vabatahtlike rügement ütles, et rünnakus on palju haavatuid.

Separatistid eitavad Mariupoli ründamist, ent on teatanud Ukraina valitsusvägede tagasilöömisest mitmel pool Donetski lähistel.

Ukraina konfliktis on aprillist saadik hukkunud vähemalt 5000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles