Raport: USA luureandmed seovad Kremli Litvinenko mõrvaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Polooniumimürgitusse surnud Aleksandr Litvinenko haiglas.
Polooniumimürgitusse surnud Aleksandr Litvinenko haiglas. Foto: SCANPIX

Suubritannia ajaleht The Telegraph kirjutab, et USA riikliku julgeolekuagentuur NSA on jälginud endise Vene spiooni Aleksandr Litvinenko mürgitamises kahtlustatavate isikute suhtlust ning leidnud tõendeid, mis seovad juhtunuga ka Kremli.

Ajaleht kirjutab, et NSA sai enda käsutusse Litvinenko mürgitamise ajal saadetud elektronkirjad ja muu veebisuhtluse salvestised. Materjalid on antud üle Suurbritannia võimudele, ent ajalehega rääkinud allika teatel on tegemist selliste tõenditega, mida kohtus kasutada ei saa.

Tegemist on sellegipoolest esimeste tõenditega, mis kinnitavad seda, mida Suurbritannia on pidevalt väitnud - et Litvinenko mõrva tellimisega on seotud Kreml.

The Telegraph avaldas eile ka lindistuse 2005. aastast, kus Litvinenko räägib, kuidas ta uurib president Vladimir Putini seoseid mõningate maailma kõige ohtlikumate kriminaalidega. Salvestisest selgub, et Putinil olid väga head suhted FBI kõige tagaotsitumate nimekirja kuuluva Ukraina  mafiabossi Semjon Mogilevitšiga. FBI kümne tagaotsituma nimekirja jõudis Mogilevitš väidetava osaluse eest miljonite dollarite suuruses petuskeemis tuhandetelt investoritelt raha kätte saamiseks aastatel 1993-1998. Litvinenko salvestisest selgub aga, et ta võis ka al-Qaedale relvi müüa.

Litvinenko lesk Marina on pöördunud NSA poole nõudega, et suhtlus avaldataks endisele kohtunikule Robert Owenile, kes alustab 27. jaanuaril uut üheksa nädalat kestvat uurimist.

44-aastane Litvinenko suri 23. novembril 2006. aastal Londoni haiglas radioaktiivsest polooniumist saadud mürgistusse. 

Suurbritannia otsib mõrvaga seoses taga kahte meest, kelle kinni pidamiseks on antud välja ka rahvusvaheline vahistamiskäsk - Andrei Lugovoid, kes nüüdseks on Venemaal parlamendisaadik ja Dmitri Kovtuni. 

Mõlemad mehed eitavad süüd ning Moskva väidab, et neid ei saa Venemaa seaduste alusel välja anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles