Internetist islamistkosilase leidnud ameeriklanna saadeti vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA kohus saatis neljaks aastaks vangi 19-aastase Shannon Conley, kelle Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) sai kätte katselt suunduda Süüriasse islamistide poolele.

19-aastane ameeriklanna mõisteti süüdi nn Islamiriigi võitlejatele ja teistele äärmusrühmitustele materiaalse toe pakkumises ja selle katses.

Conley radikaliseerus pärast seda, kui kohtas internetis meest, kes rääkis talle, et on nn Islamiriigi võitleja Süürias. Peagi ameeriklanna kihlus sellesama mehega ja paar asus tegutsema selle nimel, et Conley saaks ka Süüriasse minna.

Enne teeleasumist õppis Conley võitlemist, sõjaväelist taktikat ja tulirelvi, samuti läbis esmaabikoolituse.

«Ma ei ütle, et tema tegevus oli otseselt vaimuhaiguse tulemus, kuid ta on pisut omadega sassis,» märkis kohtunik. «Ta on patoloogiliselt naiivne.»

FBI eriagendid kohtusid Conleyga korduvalt ja üritasid teda veenda Süüria-plaanist loobuma. Noor naine keeldus ja lõpuks võeti ta vahi alla mullu 8. aprillil, kui üritas minna Denverist Türki viivale lennule. Sellele järgnenud kodu läbiotsimise käigus leiti Conley kodust mitmeid raamatuid ja artikleid terrorirühmituste kohta.

Kohtunik Raymond P. Moore’i hinnangul vajab keskkoolist välja kukkunud ja üksiklane Conley psühholoogilist abi. «Ma ei ütle, et tema tegevus oli otseselt vaimuhaiguse tulemus, kuid ta on pisut omadega sassis,» märkis kohtunik. «Ta on patoloogiliselt naiivne.»

Pärast vangistuse ärakandmist jääb Conley kolmeks aastaks kriminaalhooldusele ja peab tegema ka sada tundi ühiskondlikult kasulikku tööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles