Obama: suured riigid ei kiusa väiksemaid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama ütles täna, et kavatseb üle vaadata kõik võimalused, kuidas Venemaale Ukraina kriisi tõttu rohkem survet avaldada, kuid välistas sõjalise sekkumise.

«Me ei taha Venemaad nõrgestada või näha selle majandust kaoses. Meie, ja arvan, et ka kõikide teiste riikide huvi on propageerida tähtsaimat põhimõtet: suured riigid ei kiusa väikseid riike,» lausus Obama Indias visiidil olles ajakirjanikele.

«Nad (suured riigid – toim) ei riku nende (väikeste riikide – toim) territoriaalset terviklikkust. Nad ei riku nende suveräänsust. Ja see on Ukrainas kaalul. Me oleme seetõttu Venemaa isoleerinud,» jätkas Obama.

USA presidendi sõnul poleks Venemaaga sõjalisse konflikti astumine efektiivne. «Saame aga jätkuvalt toetada Ukrainat, et nad suudaksid oma territooriumi üle kontrolli hoida. See tähendab Venemaale sanktsioonide kehtestamist ja diplomaatilist isoleerimist, Ukraina majanduse toetamist ja Kiievi sõjaväele vajaliku varustuse andmist.»

Seoses separatistide eilse rünnakuga Mariupolis ütles Obama, et on väga murelik uue vägivallalaine puhkemise pärast. Ta lubas aga, et Venemaad survestatakse, kuni Kreml lõpetab Ukraina kriisi süvendamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles