Soome ametnikke hoiatati mustlaste massilise ümberkolimise eest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerjus
Kerjus Foto: SCANPIX

Soome ametnikke hoiatati mustlaste massilise siserände eest mitu aastat tagasi, kuid see oli nagu hane selga vesi.

Rumeenia mustlaste- ja rahvusvähemuste keskuse juht Valeriu Nicolae kinnitas Soome telekanalile MTV3, et nüüd on ümberkolimist väga raske peatada.

«Ma rääkisin neile, et ilma tõsiselt võetavate plaanideta Euroopa Liidu ja ka rahvuslikul tasandil saab mõne aja pärast näha mustlaste kolimislainet. Sellega kaasneb ajutine slummide tekkimine ka Soomes,» jutustas ta.

Kaks aastat tagasi märgati Soomes ilmingu laienemist. Nicolae sõnul saabus «ärkamine» liiga hilja.

«Selgitasin, et enam pole midagi teha. Selle probleemi lahendamiseks tuleb kaotada ära tohutu erinevus elatustasemete vahel.»

Euroopa Liidus on 9 miljonit mustlast, Rumeenias on neid paar miljonit. Rumeenias suhtuvad paljud kerjuste probleemi kui üksikute riikide sisepoliitilisse mängu ega võta seda kui Euroopa Liidu ühist teemat.

Rumeenia välisministeeriumi mustlasteteema nõunik Gheorghe Raduca väidab, et valitsus on teinud juba piisavalt ega ei saa enam rohkem midagi ette võtta.

Telekanali MTV3 ajakirjaniku sõnul on elatustaseme vahe mustlaste ja teiste vahel Rumeenias väga suur. Kui tööd ei ole, siis tuleb püüda kuidagi teisiti hakkama saada.

Näiteks maksab sõit Soome 95 eurot ehk ligi 1500 krooni. Selle teenib tagasi kolm päeva kerjates. Paari kuu kerjamise tulemusel saab maksta Rumeenias ära üüri ja elektriarve ning seda pikemaks perioodiks.

Soome ametnikud sellest aga 2000ndate keskpaigas aru ei saanud, kui käisid Rumeenias kerjusteküsimust uurimas, vahendas MTV3.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles