USA avaldas lootust koostööle Kreeka uue valitsusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakpoolse Syriza poolehoidjate rõõmupidu Ateenas, kus lehvisid nii erakonna- kui ka rahvuslipud.
Vasakpoolse Syriza poolehoidjate rõõmupidu Ateenas, kus lehvisid nii erakonna- kui ka rahvuslipud. Foto: SCANPIX

Valge Maja avaldas esmaspäeval pärast vasakradikaalse Syriza võitu Kreeka ennetähtaegsetel parlamendivalimistel lootust teha riigi tulevase valitsusega koostööd.

«Õnnitleme Kreekat parlamendivalimiste eduka lõpuleviimise eest ja ootame pingsalt tihedat koostööd järgmise valitsusega,» ütles Ühendriikide rahvusliku julgeoleku nõukogu pressiesindaja Mark Stroh AFP-le New Delhis, kus viibib visiidil president Barack Obama.

Kui loetud oli üle 99 protsendi häältest ehk pea kõik valimissedelid, oli Syriza kogunud 36,3 protsenti häältest. See tähendab 300-kohalises parlamendis 149 kohta, enamuseks on aga vaja vähemalt 151.

Teise tulemuse saavutas senine võimupartei, konservatiivne Uus Demokraatia, mida toetas 28 protsenti hääletanutest. See annab konservatiividele 76 kohta parlamendis.

Syrizast saab esimene mõnes Euroopa Liidu liikmesriigis võimule pääsenud kasinusmeetmete vastane erakond. Selle esimehest Alexis Tsiprasest (40) saab Kreeka viimase 150 aasta noorim peaminister.

Tsipras on lubanud teha lõpu kasinusmeetmetele Kreekas ja avada läbirääkimised Euroopa Liiduga Ateenale antud abipakettide üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles