Iisrael: Iraan suudab ehitada tuumapommi ühe aasta jooksul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman.
Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman. Foto: SCANPIX

Iraan on tuumarelva valmistamisest 12-18 kuu kaugusel ning Iisrael kaalub kõiki vahendeid selle vältimiseks, teatas Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman teisipäeval.

«Ma arvan, et neil (Iraanil) kulub tuumarelva ehitamiseks üks kuni poolteist aastat,» sõnas minister Interfaxi vahendusel.

«Me oleme võtnud õiguse kaaluda selle vältimiseks ükskõik millist vahendit, ükskõik millist reaktsiooni. Kõik variandid on laual. Me langetame oma otsuse (kuuepoolsete) kõneluste tulemuste selgumisel ning hindame, mis on saavutatud ja mis mitte,» ütles Lieberman.

Iraan taotleb praegu tuumarelva ehitamise võimekust ning Iraani režiimi ei saa pidada «adekvaatseks», jätkas minister.

Juhul, kui Iraan saab endale tuumarelva võimekuse, puhkeb Lähis-Idas võidurelvastumine, mille osapoolteks saavad olema Saudi Araabia, Egiptus jne, ütles ta.

Iraan nõustus 2013. aasta novembris allkirjastatud ajutise leppega vastutasuks sanktsioonide leevendamise eest rangete piirangutega oma tuumaprogrammile. Kaht tähtaega alalise lepingu sõlmimiseks on tulnud pikendada, uus tähtaeg kokkuleppe saavutamiseks on 30. juuni.

Iraani ja nn P5+1 (ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed USA, Suurbritannia, Venemaa, Prantsusmaa ja Hiina ning Saksamaa) loodavad põhimõttelise kokkuleppeni jõuda juba märtsis.

Kuuepoolsetel kohtumistel tuleb nõuda, et 4,5 protsendini ja üle selle rikastatud uraan tuleb viia Iraanist välja, sõnas Lieberman.

Tuumakõnelustel otsuseni mittejõudmine on parem kui «halva otsuse» langetamine, väitis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles