Porošenko hoiatas kontinentaalsõja kasvava ohu eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko hoiatas teisipäeval Auschwitzi koonduslaagri vabastamise 70. aastapäeva puhul üle-Euroopalise sõja kasvava ohu eest.

Porošenko kutsus välispoliitika kujundajaid vältima holokausti ja Teise maailmasõja suguseid tragöödiaid.

«Kontinentaalsõja oht on praegu suurem kui kunagi varem. Kellelgi ei tohiks olla vähimatki kahtlust: agressori ambitsioonid ja isu ei piirdu Ukrainaga,» vahendas presidendi pressiteenistus Porošenko sõnu aastapäeva puhul.

«Kutsun kogu maailma mitte lubama selliste traagiliste sündmuste kordumist. Me ei peaks piirduma mineviku süütute ohvrite mälestamisega, vaid mõtlema ka, kuidas vältida holokausti ja Teise maailmasõja suguseid tragöödiaid,» lausus Ukraina riigipea.

Tema sõnul pärines veerand kuuest miljonist natside poolt tapetud juudist Ukrainast. «Babi Jari massimõrv on endiselt lahtine haav.»

«Koos rindel hukkunutega kaotasime 60 protsenti enne sõda Ukraina territooriumil elanud juutidest,» sõnas Porošenko.

«Miljonid ukrainlased liitlasvägedes, Ukraina vastupanuliikumises, Nõukogude Liidu partisanirühmitustes seisid relvad käes vastu natside edasitungile ja holokaustile. Tuhanded ukrainlased päästsid okupeeritud territooriumitel juute oma elu ohtu seades.»

Porošenko sõnul kaotas Auschwitzi vabastamise eest võideldes elu 231 Nõukogude sõdurit, kellest viiendik olid ukrainlased.

Auschwitz-Birkenau koonduslaager tegutses okupeeritud Lõuna-Poolas Oświęcimi linnas 1940. aasta juunist 1945. aasta jaanuarini. Laagrisse toodi üle 1,3 miljoni juudi, kellest 1,1 miljonit suri kas gaasikambrites või nälja, kurnatuse ja haiguste tagajärjel.

Natsid tapsid sõjaeelse Euroopa 11 miljonist juudist kuus miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles