Voltaire'i teos tõusis Prantsusmaal raamatumüügitabelite tippu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuletõrjujad kannavad haavatut välja satiirilise nädalalehe Charlie Hebdo toimetusest Pariisis.
Tuletõrjujad kannavad haavatut välja satiirilise nädalalehe Charlie Hebdo toimetusest Pariisis. Foto: SCANPIX

Prantsusmaal on tõusnud pärast islamiäärmuslaste terrorirünnakut raamatumüügitabelite tippu valgustusajastu suurkuju Voltaire'i 250 aasta tagune «Traktaat tolerantsusest» («Traité sur la tolérance»).

1763. aastal ilmunud teos on suunatud usufanatismi ja sallimatuse vastu ja lähtub Voltaire'i veendumusest, et maailma konfliktide põhjuseks on religioossed erimeelsused. Teos pärineb Prantsuse protestantide ja katoliiklaste veriste pingete ajast.

Traktaadi aktuaalsus on seletatav 7.- 9. jaanuari rünnakutega satiirilehe Charlie Hebdo toimetusele ja juudi toidupoele, milles ühtekokku sai surma 17 inimest.

Charlie Hebdo veretöös nähakse Prantsusmaal rünnakut väljendusvabadusele ja ilmaliku riigi põhimõttele, mis leiavad kajastust ka Voltaire'il.

Mitmed Pariisi raamatupoed on osanud seda ära kasutada ja asetanud Voltaire'i teosed vaateakendele.

Hetkel on «Traktaat tolerantsusest» nii Amazoni, FNACi kui Prantsuse raamatumüüja Gibert Joseph'i müügitabelite tipus.

Hästi lähevad kaubaks ka terrorirünnakus tapetud Charlie Hebdo toimetaja Stéphane Charbonnier ehk Charbi Voltaire'ist ajendatud raamatud «Väike traktaat sallimatusest» alapealkirjaga «Ma naeran, mille üle tahan ja millal tahan».

Samuti on menukas Michel Houellebecqi uus romaan «Alistumine», mis manab silme ette moslemist presidendiga tuleviku-Prantsusmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles