Gorbatšov: USA tõmbas Venemaa uude külma sõtta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Gorbatšov oma raamatu «Pärast Kremlit» presentatsioonil.
Mihhail Gorbatšov oma raamatu «Pärast Kremlit» presentatsioonil. Foto: SCANPIX

USA tõmbas Venemaa uude külma sõtta ja vaenutegevus võib eskaleeruda relvakokkupõrgeteni, ütles Nõukogude Liidu eksjuht Mihhail Gorbatšov neljapäeval.

Ühendriigid «on meid juba tõmmanud uude külma sõtta, üritades saavutada oma peamist ideed - triumfalismi,» sõnas eksjuht usutluses uudisteagentuurile Interfax.

«Kuhu see kõik meid viib? Külma sõda peetakse juba avalikult. Mis järgmiseks?» küsis omal ajal lääneriikidega suhteid leevendanud 83-aastane eksjuht.

«Kahjuks ei saa ma kindlalt öelda, et [praegune] külm sõda ei vii nn kuuma sõjani. Kardan, et nad võivad selle riski võtta,» ütles Gorbatšov viitega USA-le.

Gorbatšov hoiatas möödunud aastal, et maailma on uue külma sõja lävel.

Viimastes märkustes kritiseeris eksjuht lääneriike Venemaale sanktsioonide kehtestamise eest.

«Kuulda on ainult Venemaale kehtestatud Ameerika ja Euroopa Liidu sanktsioonidest. Kas nad on oma pea täielikult kaotanud?» sõnas Gorbatšov.

Möödunud aasta detsembris ärgitas ta Ühendriike ja EL-i Venemaaga suhteid üles sulatama.

Gorbatšov on minevikus kritiseerinud Venemaa presidenti Vladimir Putinit demokraatia imiteerimises. Viimasel ajal on ta Kremli kurssi toetanud, öeldes, et maailm peaks Ukrainale kuuluva Krimmi annekteerimist tervitama ajaloolise veaparandusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles