Linnades on viimase 40 aastaga soojalained sagenenud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuum suvine ilm Venemaal Rostovis
Kuum suvine ilm Venemaal Rostovis Foto: SCANPIX

Kliimateadlaste sõnul on viimase 40 aasta jooksul linnades keskmisest kõrgema temperatuuriga päevi aina enam olnud.

Ülemaailmse linnade ilmastikuregistri andmetel on soojade päevade arv kasvanud märkimisväärselt, samas kui jahedate ilmadega päevi on jäänud vähemaks, edastab AFP.

Teadlased rõhutasid, et lisaks globaalsele kliimasoojenemisele mõjutavad temperatuure ka kohalikud olud nagu linna laienemine, ehitiste paiknemine, uusehitised ja pinnas.

Uuringusse kaasati 217  linna, milles on üle 250 000 elaniku ning mille koha olid ilma- ja kliimaandmed ajavahemikust 1973 – 2013.

Andmete analüüs näitas, et sel ajavahemikul oli linnades 0,3 protsendi võrra enam soojaperioode. Viiest kõige kõrgemate temperatuuridega soojalainest neli olid ajavahemikul 2009 – 2012.

Soojalaineks peeti vähemalt kuus päeva kestnud tsüklit, mil kõige kõrgem temperatuur ületas 99 protsendiliselt mõõtmistulemusi, mis oli saadud samal aastajal viimase 40 aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles