Euroopa Komisjon kritiseerib Prantsusmaa mustlaspoliitikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustlaslaps.
Mustlaslaps. Foto: SCANPIX

Süddeutschen Zeitungi andmetel nõuab Euroopa Komisjon Prantsusmaalt, et viimane oma seadused kiirelt Euroopa õigusega vastavusse viiks, kuna mustlaste väljasaatmine riigist on Euroopa Liidu seadustega vastuolus.

Euroopa Liidu volinik, justiitskomissar Viviane Reding esitas Euroopa Komisjonile aruande mustlaste tegeliku olukorra kohta Prantsusmaal ning kritiseeris ootamatult avalikult Prantsusmaa viimaseid samme probleemi lahendamisel. Lisaks nõutakse kiirelt Prantsusmaa poolseid õiguslikke parandusi.

Praegu deklareerivad prantslased mustlaste lahkumise vabatahtlikuks, kuigi tegelikult makstakse mustlastele nn tagasipöördumisabi. Iga täiskasvanu saab 300 eurot, iga lapse pealt makstakse sada eurot, et nad tagasi Rumeeniasse või Bulgaariasse siirduks.

Redingi sõnul on aga mustlastel õigus igasse Euroopa Liidu liikmesriiki oma äranägemise järgi tagasi pöörduda, kuna ELi kodanikele põhimõtteliselt piirangud ei kehti. Vaid neid kodanikke, kes on teadaolevalt toime pannud rikkumisi, võib keelata riiki sisenemast. Lisaks peaks Prantsusmaa võimaldama väljarändajatele kuu aega riigist lahkumiseks.

Aruandes oli märgitud veel kriitika, et ELi poolt mustlaste integratsiooniks määratud raha ei kasutata paljudes liikmesriikides õigetel otstarvetel.

Euroopa Komisjon teatas oma valmisolekust vahendada läbirääkimisi riikide vahel, kes probleemiga seotud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles