Türgi on armeenlaste massimõrva tõestamise korral valmis maksma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilled ja küünlad Istanbulis, kus mälestati 1915. aasta genotsiidis elu kaotanud armeenlasi.
Lilled ja küünlad Istanbulis, kus mälestati 1915. aasta genotsiidis elu kaotanud armeenlasi. Foto: SCANPIX

Türgi on valmis maksma, kui selle süü saja aasta eest aset leidnud armeenlaste massimõrvas kinnitust leiab, ütles president Recep Tayyip Erdoğan.

President ütles neljapäeval usutluses riiklikule telekanalile TRT, et tema riik on valmis astuma vajalikke samme, kui ajaloolased leiavad, et see on süüdi Esimese maailmasõja veresaunas, mida armeenlased peavad genotsiidiks.

«Kui tulemused tõepoolest näitavad, et oleme sooritanud kuriteo, kui meil tuleb selle eest maksta, siis annab Türgi sellele hinnangu ja astub nõutavad sammud,» lubas ta.

Armeenia  on püüdnud mõjutada Türgit tunnistama, et 1,5 miljoni inimese tapmine oli genotsiid. Türgi väidab, et ohvreid oli 500 000 ning et nad surid Esimese maailmasõja lahingutes ja nälja tõttu.

Eelmisel aastal tegi Erdoğan peaministrina pretsedenditu sammu ja avaldas tapetud armeenlaste järeltulijatele kaastunnet.

Nüüd ütles ta aga usutluses: «Sellise asjaga on võimatu nõustuda. Me ei ole kohustatud tunnistama kellegi käsul armeenlaste nn genotsiidi.»

Ta rõhutas, et tapmisi peavad uurima ajaloolased arhiividokumentide põhjal, mitte poliitikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles