Kreeka välisminister: EL peab lõpetama Venemaa-vastase poliitika

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikos Kotzias.
Nikos Kotzias. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit peab lõpetama oma krampliku Venemaa vastu suunatud tegevuse, ütles Kreeka uus välisminister Nikos Kotzias täna.

«EL peab lõpuks kaaluma, mida ta soovib Venemaaga pikas perspektiivis teha, mitte reageerima moraalselt otsekoheselt ja korrektselt, kuid kramplikul viisil,» ütles Kotzias kohalikule uudisteagentuurile Athens News Agency.

«Kreeka ei saa katkestada oma ajaloolisi sidemeid Venemaaga, kuid võib asuda vahendajarolli ning arendada läbirääkimisi Venemaa ja Ukraina vahel,» lisas Kotzias, keda Vene välisminister Sergei Lavrov on kutsunud visiidile Venemaale.  

Kotzias lisas, et EL võib oma tegevusega konfliktipiirkonnas veelgi õli tulle lisada. «See destabiliseerumine ületab Vene-Ukraina piiri, jõuab Lähis-Itta ning levib sirbina Põhja-Aafikasse, tuues kaasa kümned tuhanded põgenikud, islamivõitlejad, haigused ja muud tüüpi ohud,» lisas välisminister.

Kotzias märkis, et EL ei tohiks Kreekat kohelda paariariigina, kuna riik on võlgades. «Viimasel Euroopa Liidu Nõukogu kohtumisel (viide neljapäeval toimunud ELi välisministrite kohtumisele - toim) mõistsid minu kolleegid, et nad ei saa käituda Kreekaga, nagu oleks see paariariik, kuna ta on raha võlgu,» täpsustas Kotzias. «Üks asi on võlgnevus, teine asi on igasugustest õigustest loobumine ELis.»

Kreekas võimule tulnud vasakpoolsel Syrizal on head suhted Venemaaga. Teisipäeval, kui Euroopa valitsusjuhid tegid ühisavalduse, milles kutsusid euroliidu välisministreid üles kehtestama Venemaale uued piirangud, teatas Ateena, et avaldus tehti Kreeka nõusolekuta. Neljapäevasel välisministrite kohtumisel, mille tulemusel otsustati pikendada Venemaale seni kehtestatud sanktsioone ja neid ka laiendada, toetas Ateena leebemat sõnastust. Ka on Venemaa lubanud Kreekale abi, kui Ateena rahvusvaheliste võlausaldajatega kokkuleppele ei jõua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles