Hiina hoiatas USAd dalai-laama visiidi eel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama.
Dalai-laama. Foto: SCANPIX

Hiina seisab vastu kohtumistele dalai-laamaga, teatas rahvavabariigi välisministeerium Tiibeti usujuhi kohtumise eel USA presidendi Barack Obamaga.

«Me oleme vastu kõigi välisriikide liidrite kohtumisele dalai-laamaga ükskõik mis kujul,» ütles Hiina välisministeeriumi esindaja Hong Lei, nimetades taolist käitumist sekkumiseks Hiina siseasjadesse.

«Me loodame, et Ameerika pool käitub Tiibetiga seotud küsimustes vastavalt oma kohustustele ning käsitleb vastavalt asjakohaseid teemasid, lähtudes kahepoolsete suhete huvidest,» lisas ametnik.

Valge Maja teatas läinud nädalal, et Obama kohtub neljapäeval Washingtonis avalikult dalai-laamaga. Obama on ka varem dalai-laamaga korduvalt kohtunud, kuid mitte kunagi avalikult ning kinnitanud, et dalai-laamat võõrustati kui vaimset, mitte poliitilist liidrit. Samas on Valge Maja kinnitanud, et eraldi kohtumist USA riigipea ja dalai-laama vahel neljapäeval ei toimu.

Dalai-laama on elanud Indias 1959. aastast. Peking süüdistab teda kavatsuses eraldada Tiibet Hiina koosseisust. Tiibetlased ja nende usujuht väidavad aga, et nad tahavad piirkonnale vaid autonoomsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles