Internetis levib Lätis separatismi õhutav kaart

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaart, millel kujutatakse Latgalet eraldi nn rahvavabariigina.
Kaart, millel kujutatakse Latgalet eraldi nn rahvavabariigina. Foto: sab.gov.lv

Sotsiaalvõrgustikus Facebook levib kaart, millel kujutatakse Latgalet Lätist lahkulöönud piirkonnana.

Lisaks kaardile levib ka foto, millel on piirkonda vene keeles nimetatud Latgale Rahvavabariigiks. Nii kaardi kui ka foto lipust avaldas oma Facebooki kontol teiste seas ka vene keelele teise riigikeele staatust nõudva ühenduse Rodnoi Jazõk (emakeel) liider ja Kremli-meelne Läti poliitik Vladimirs Lindermans. Hiljem kustutati postitus Lindermansi kontolt.

Foto: sab.gov.lv

Läti julgeolek on alustanud juhtunu uurimist seoses separatismile õhutamisega. «Oluline on mõista geopoliitilist konteksti ja selle mõju Lätile,» ütles sündmustele Ukrainas viidanud julgeolekuteenistuse (DP) allikas uudisteportaalile EUobserver, lisades, et kaardi autorid ja levitajad kasutavad sõnavabadust ära provokatsioonideks.

Latgale on segarahvastikuga piirkond Läti idaosas, millele osa regiooni venekeelsest elanikkonnast on nõudnud autonoomiat. Mullu kevadel toimus Riias Vene saatkonna ees ka meeleavaldus, kus nõuti Latgale liitmist Venemaaga.

Kui Lätis toimus 2012. aastal referendum vene keelele teise riigikeele staatuse andmise küsimuses, oli Latgale ainus piirkond, kus referendumiküsimusele vastati jaatavalt. Kava toetas 55,57 protsenti seal elavatest Läti kodanikest, vastu hääletas 44,02 protsenti.

DP on alustanud kriminaaluurimist ka seoses kampaaniaga, mille eesmärgiks oli korraldada Latgales referendum Lätist lahkulöömise küsimuses. Samuti uuritakse kahe Latgalest pärit isiku suundumist Ukrainasse, kus viimased võitlevad nn separatistide poolel.

Lindermans ja ka Lätist Euroopa Parlamenti valitud Tatjana Ždanoka on seejuures avaldanud toetust neile, kes soovivad minna Ukrainasse võitlema valitsusvastaste poolel. Toetushääli on kostunud ka peamiselt Läti venekeelse elanikkonda esindava ja viimased kahed parlamendivalimised võitnud erakonna Koosmeel esindajatelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles