Kiiev: Ukraina sõjavägi on rünnakud Debaltsevele tagasi löönud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andri Lõssenko.
Andri Lõssenko. Foto: SCANPIX

Mässulised on korraldanud sõjaväe positsioonidele Debaltseves mitu rünnakut, mis on kõik tagasi löödud, ütles Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu pressiesindaja Andri Lõssenko esmaspäeval.

«Debaltseves asuvate Ukraina vägede toetuseks saabunud üskused on vastupealetungil ja ei anna vaenlasele võimalust piiramisrõngast sulgeda,» lausus Lõssenko.

Ida-Ukraina venemeelsete separatistide juhid Aleksandr Zahhartšenko ja Igor Plotnitski ütlesid esmaspäeval, et on endiselt valmis rahukõnelusteks Kiieviga, ent ei taandu hõivatud aladelt.

«Me ei salli verevalamist. Me oleme valmis peatuma, ent vaid seal, kus me praegu asume. Me ei reeda jaanuaris tapetud tsiviilisikute ja relvavendade mälestust. Me pooldame rahukõnelusi. Me nõuame, et Kiiev istuks läbirääkimistelaua taha ja peaks kõnelusi,» laususid isehakanud Donetski ja Luganski rahvavabariikide juhid ühisavalduses, mille edastas Donetski uudisteagentuur.

Laupäeval lõppes tulemusteta viimane nn Ukraina kontaktgrupi kohtumine.

Viimase ööpäeva jooksul sai Ida-Ukrainas surma viis Ukraina sõjaväelast ja seitse tsiviilisikut. Mässuliste sõnul sai jaanuaris surma 92 ja viga 411 nende võitlejat.

Nädalavahetusel nõudis konflikt ligi 50 inimelu.

Ukraina võimud teatasid esmaspäeval, et Debaltsevest ja Avdijivkast on evakueeritud 2240 inimest.

Zahhartšenko teatas varem, et isehakanud Donetski rahvavabariik kuulutab välja üldmobilisatsiooni. «Mobilisatsioon algab 11 päeva pärast, kavas on panna püssi alla 100 000 inimest,» edastas Donetski uudisteagentuur esmaspäeval viitega Zahhartšenkole.

Lõssenko sõnul näeb Kiiev selles separatistide tunnistust lüüsaamise kohta lahingutes Debaltseve lähistel. «Meile on laekunud info, et äärmuslaste juht Zahhartšenko on kuulutanud välja üldmobilisatsiooni ja plaanib selle ellu viia kümne päeva jooksul. Me kontrollime infot, kuid see näitab, et neil napib inimesi ning neil pole õnnestunud hõivata strateegilist raudteesõlme Debaltsevet,» sõnas ta.

Venemeelsed separatistid hõivasid eelmise aasta aprillis Ukraina Donetski ja Luganski oblastites kümneid linnu ja asulaid. Kiiev alustas seepeale oma territooriumi taashõivamiseks sõjalist operatsiooni.

Ukraina, Venemaa ja OSCE sõlmisid eelmise aasta 5. septembril Minskis relvarahu ning 19. septembril relvarahu jõustamise memorandumi. Dokumendid on tuntuks saanud Minski lepetena.

Sõjategevusele lepped siiski lõppu ei teinud ning relvarahu jõustamiseni jõudsid osapooled alles 9. detsembril. Alates jaanuari keskpaigast on sõjategevus Ukraina idaosas taas hoogustunud ning separatistid on teatanud pealetungi alustamisest piki rindejoont Donetski ja Luganski oblastites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles