Serbiast võib saada ELi kandidaatriik

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Serbia president Boris Tadic ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso.
Serbia president Boris Tadic ja Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso ütles täna, et Serbiast võib järgmisel aastal saada Euroopa Liidu kandidaatriik.


«On võimalik, et riik saab järgmisel aastal kanditaatriigi staatuse,» ütles Barroso kohtumisel Serbia riigipea Boris Tadiciga, kuid kinnitas, et Serbia peab täitma kõik vajalikud nõudmised, vahendas AFP.

«Ma julgustan uut Serbia valitsust jätkama jõupingutusi, et kõrvaldada Euroopa Liidu teelt kõik tõkked. On oluline, et riik teeks täielikku koostööd ICTYga (Jugoslaavia rahvusvahelise kriminaaltribunal),» lisas Barroso.

«Kosovo tulevik ja Serbia liitumine Euroopaga on kaks erinevat protsessi,» ütles Serbia riigipea Tadic, kelle kinnitusel ei tunnusta Serbia Kosovo, Abhaasia ega ka Lõuna-Osseetia iseseisvust ja kaitseb oma territoriaalset suveräänsust.

Serbia läänemeelne valitsus on viimasel ajal parandanud suhteid Euroopa Liiduga ja on sõjakuritegude eest süüdistatava Radovan Karadžići vahistamise eest saanud rahvusvaheliselt üldsuselt tunnustussõnu. Mitmete ekspertide hinnangul on Kosovo iseseisvuse tunnustamine võtmeküsimuseks Serbia liitumisel euroliiduga.

Euroopa Liidu liikmesriigiks üritavad saada ka teised Balkani riigid, kellest parimad väljavaated euroliidu liikmeks saamisel on Horvaatial.

«Me eeldame, et kõnelused õnnestub viia viimasesse staadiumisse vähemalt Horvaatiaga,» ütles Tšehhi peaminister Alexandr Vondra, kommenteerides oma kodumaa eesmärke Euroopa Liidu eesistujamaana, vahendas EUobserver.com. Tšehhist saab Euroopa Liidu eesistujamaa 2009. aastal.

Horvaatia loodab euroliidu täisliikmeks saada hiljemalt 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles