Savtšenko advokaat: ta sureb vaikselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savtšenko vabastamist nõudvad inimesed Kiievis Iseseisvuse väljakul.
Savtšenko vabastamist nõudvad inimesed Kiievis Iseseisvuse väljakul. Foto: SCANPIX

Venemaal vangis hoitav Ukraina õhuvägede piloot Nadja Savtšenko on pidanud juba üle 50 päeva näljastreiki ning advokaadi sõnul on naine vaikselt suremas.

«Kui otsekoheselt rääkida, siis ta on suremas, ent ta on suremas aeglaselt,» rääkis Raadio Vaba Euroopale naise advokaat Ilja Novikov.

Novikov külastas Savtšeknot Moskva Matrosskaja Tišina vanglas 2. veebruaril ja rääkis eile ajakirjanikele, et piloot keeldub endiselt toidust, ent joob nüüd päevas umbes kaks liitrit vett ja lubab arstidel endale süstida kõike, mida nood vajalikuks peavad.

Nadja õde Vira on rõhutanud, et tema näljastreiki ei tohi näha lihtsalt aeglase enesetapuna – see on Nadja jaoks lihtsalt ainus võimalus kuidagi oma meelsust väljendada, midagi muud ta vanglas teha ei saa.

29. jaanuaril viidi Savtšenko haigla meditsiiniosakonda, personali teatel oli põhjuseks tema järsk kaalukaotus.

Savtšenko võeti kinni juunis Ida-Ukrainas ning viidi sealt edasi Venemaale, kus teda juulist saadik vangis hoitakse. Teda süüdistatakse seotuses kahe Vene ajakirjaniku surmaga Ukrainas ning hiljuti lisati sellele veel üks süüdistus – ta olevat ebaseaduslikult Vene piiri ületanud.

Savtšenko kinnitab, et kõik süüdistused on välja mõeldud ning Venemaale viidi ta vägisi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles