Vene duuma kavatseb Krimmi Ukrainale andmise ebaseaduslikuks kuulutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdur Kertšis Krimmi kaardi juures.
Vene sõdur Kertšis Krimmi kaardi juures. Foto: SCANPIX

Vene parlamendi kevadistungjärgul võetakse vastu seadus, mis kuulutab Krimmi ja Sevastopoli 1954. aastal Ukrainale andmise ebaseaduslikuks, ütles föderatsiooninõukogu juht Valentina Matvijenko ajakirjanikele.

«See seadus taastab ajaloolise ja juriidilise õigluse; eelnõu on juba koostatud ja praegu hindavad seda õiguseksperdid. Eeldatavasti võtame selle vastu kevadistungjärgul,» ütles parlamendi ülemkoja esinaine Matvijenko.

Ta seletas, et juriidilist mõju seadusel ei ole. «Ja tegelikult ei ole see üldse vajalik, selleks ei ole vajadust, aga me peame sedastama fakti, et 1954. aastal pandi toime ebaseaduslik akt. Me tahame sedastada Krimmile ja Sevastopolile osaks saanud ebaõiglust, see oleks ajalooline fakt ja ajalooline dokument.»

Venemaa saavutas kontrolli Krimmi poolsaare üle 18. sajandi lõpus. Nõukogude Liidu toonane juht Nikita Hruštšov andis 1954. aastal poolsaare Ukrainale.

Nõukogude Liidu lagunemise järel 1991. aastal jäi Krimm Ukraina koosseisu.

Venemaa okupeeris Krimmi eelmise aasta veebruari lõpul ja märtsi algul ning annekteeris selle märtsi keskpaigaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles