Stoltenberg lubas NATO kaitseministrite kohtumisel tähtsaid otsuseid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles täna alliansi kaitseministrite kohtumisele saabudes, et oodata on tähtsaid otsuseid NATO kollektiivkaitse tugevdamiseks ja partnerite stabiilsuse tagamiseks.

"Meil on ees töine päev,» ütles Stoltenberg, kelle sõnul alustatakse Tuumaplaneerimise Grupi (NPG) kohtumisega, seejärel saab kokku NATO-Gruusia komisjon ja siis koguneb Põhja-Atlandi Nõukogu kaitseministrite tasemel.

«Meil tuleb langetada tähtsaid otsuseid, mis on seotud sellega, kuidas oma kollektiivkaitset tugevdada ja oma partnerite stabiilsust kindlustada.»

«Praegu on Euroopas ja kogu maailmas julgeoleku seisukohast väga kriitiline aeg,» rõhutas ta.

«Ukrainas muutub vägivald hullemaks ja kriis süveneb. Venemaa eirab jätkuvalt rahvusvahelisi reegleid ning toetab separatiste kaasaegsete relvade, väljaõppe ja vägedega. Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas levib vägivaldne ekstremism. Ja see keeris annab toitu terrorismile meie endi riikides.»

Me peame viima oma positsioonid ja sõjalise jõu vastavusse muutuva julgeolekukeskkonnaga, ütles Stoltenberg, et NATO suudaks kõik oma missioonid täita ning astuda vastu väljakutsetele kõigist suundadest.

Peasekretär märkis, et NATO on juba suurendanud sõjalist kohalolekut alliansi idatiival. «Täna astume me täiendavaid samme, et meie väed oleksid paremini valmis ja reageerimisvõimelisemad.»

«Me otsustame uute kiirreageerimisjõudude suuruse ja koosseisu. Ja kindlustame, et selle rakendamine oleks päevade küsimus.»

Stoltenberg lisas, et tugevdatakse ka olemasolevaid reageerimisjõude (NRF). «Ja me otsustame juhtimis- ja kontrollüksuste rajamise kuude idapoolsesse liikmesriiki.» Need üksused muudavad NATO vägede kiire kohaletoomise lihtsamaks, toetavad kollektiivset kaitseplaneerimist ja aitavad koordineerida mitmerahvuselisi õppusi, seletas ta.

«Meie otsused näitavad, et NATO on otsustanud kaitsta kõiki liitlasi mis tahes ohtude eest mis tahes suunast,» rõhutas Stoltenberg.

NATO-Gruusia komisjoni kohtumisel tulevad arutusele julgeolekualased väljakutsed ja koostöö prioriteedid. «Me teeme Gruusiaga koostööd, et jõustada oluline pakett, mis tugevdab Gruusia kaitset ja suutlikkust NATO-ga koos tegutseda,» sõnas alliansi peasekretär.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles