Ungari äärmuspartei propageerib mustlaste laagrissesaatmist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari mustlaslaps.
Ungari mustlaslaps. Foto: SCANPIX

Ungari paremäärmuslik partei Jobbik asus taas avalikule rünnakule mustlaste vastu, soovitades tõsta nad kodudest välja ja paigutada valve alla laagritesse, kirjutab ajaleht Irish Times.


Kolme kohaga europarlamendis esindatud ja viimatistel valimistel 17 protsenti Ungari valijate häältest kogunud Jobbiku väitel on mustlaskogukond täis kurjategijaid ja sotsiaalabi väljapetjaid.

Praegu aktiivselt tehtava kampaaniaga loodab Jobbik korjata tuleval kuul toimuvatel kohalike omavalitsuste valimistel konservatiivse valitsuspartei Fideszi hääli ning võtta võimu nendes kohtades, mida iseloomustavad vaesus, töötus, kuritegevus ja suur mustlaskogukond.

Jobbiku juhi Gabor Vona sõnul on nemad ainus julge erakond, kes tunnistab seda, mida 90 protsenti ungarlastest räägib oma pühapäevastel perelõunatel – mustlaste integreerimine on läbi kukkunud. «Kui me tahame vältida kodusõda oma riigis, vajame täiesti teistsuguseid lahendusi,» teatas ta.

Vona idee oli mustlaslaste paigutamine internaatkoolidesse, et saada nad välja kodusest keskkonnast. Jobbiku eurosaadik Csanad Szegedi aga pani ette antisotsiaalsete mustlaste jaoks avaliku korra tsoonide loomist.«Me sunnime need pered lahkuma oma elamistest,» rääkis Szegedi. «Ja siis, jah, me transpordime need pered avaliku korra kaitsmise laagritesse.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles