Tony Blairi ärritas Vanhaneni väiklus

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Blairi autobiograafia «A Journey» raamatupoes.
Tony Blairi autobiograafia «A Journey» raamatupoes. Foto: SCANPIX

Suurbritannia endise peaministri Tony Blairi värskelt ilmunud autobiograafias «A Journey» (Reis) saab imetluse osaliseks Martti Ahtisaari ja hurjutada väiklane Matti Vanhanen.

Blair kiidab president Martti Ahtisaarit, nimetades teda rahvusvaheliseks ja võimekaks riigimeheks ning poliitikas omamoodi harulduseks. Endise valitsusjuhi sõnul on Ahtisaari äärmiselt tagasihoidlik, vahendas Iltalehti.

Lisaks sellele meenutab Blair Prantsusmaa tollase presidendi Jaqcues Chiraci märkusi Soome ja Suurbritannia toidukultuuri kohta.

Chirac rääkis, et ta ei saa britte usaldada nende jubeda kokakunsti tõttu. «Suurbritannia on kõige kehvema toiduga maa ja seda pärast Soomet,» ütles Chirac tookord.

Blair meenutab raamatus õhtusööki Matti Vanhaneniga, kus toiduteema kõneks tuli. Samal õhtusöögi nokkis Jaapani peaminister Junichiro Koizumi enne Blairi kallal ja seda Chiraci toidunalja pärast.

Hiljem võttis Vanhanen toidukultuuri küsimuse üles omavahelisel vestlusel Blairiga. Vanhanen oli öelnud, et Chiraci märkus põhjustas Soomes suurt vastukaja.

«Mina mõtlesin, et pagan võtaks, saa juba üle,» meenutas Blair.

Leiboristide liider oli Ühendkuningriigi peaministriks aastatel 1997-2007.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles