Kas moslemist piloodi elusalt põletamine osutus Islamiriigi suurimaks veaks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muath al-Kasaesbehi foto
Muath al-Kasaesbehi foto Foto: SCANPIX

Sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik edastas selle nädala alguses video, millel on näha Jordaania õhujõudude piloodi elusalt põletamist.

26-aastase Muath al-Kasaesbehi tapmine tekitas moslemites viha ning tõi kaasa protestilaine, edastab The Guardian.

Islamiriigi tegevuse asjatundjate arvates võis piloodi hukkamine osutuda suureks veaks, kuna tapeti moslem.

Islamiriik püüab hukkamisvideotega külvata hirmu, kuid piloodi hukkamine võis tekitada hoopis selle, et üha rohkem moslemeid koondub selle grupeeringu vastu.

USA juhtimisel on Süürias ja Iraagis Islamiriigi positsioonidele tehtud õhurünnakuid. Sellest on kõrvale jäänud vaid Araabia Ühendemiraadid, kaitsmaks sellega oma piloote.

Jordaania piloot al-Kasaesbeh ründas Süürias Islamiriiki, kuid ta langes nende võitlejate kätte vangi.

«Islamiriik tuleb hävitada. Enne poja surma arvasin, et me ei peaks Islamiriigi vastu sõdimisega tegelema. Nüüdseks olen teisel arvamusel. Me peame tegema kõik, et see kaoks,» lausus tapetud piloodi isa Safi al-Kasaesbeh.

Moslemite jaoks oli väga solvavja alandav see, et Islamiriigi võitlejad põletasid elavalt mehe, kes oli moslem ehk nende usuvend.

See tekitas viha nii šiiitides kui sunniitides.

Jordaanias tõi piloodi julm mõrvamine kaasa suure vihalaine ning see riik on teinud piloodi tapmise eest kättemaksuks Islamiriigi-vastaseid õhurünnakuid.

Jordaania kuningas Abdullah isiklikult teavitas sellest tapetud piloodi perekonda.

Jordaania ähvardas omapoolse kättemaksuga ning on nüüdseks poonud üles kaks isikut, keda süüdistati terrorismis.

«Meil tuleb oma jõud ühendada. Islamiriik on kuritegelik organisatsioon, millel ei ole mitte mingit seost islami ja moslemitega,» sõnas kuningas Abdullah teleesinemises.

Saudi Araabia uus kuningas Salman nimetas Jordaania piloodi elusalt põletamist barbaarseks julmuseks ning teatas, et piloot al-Kasaesbeh on märter. Samal seisukohal on ka Iraan.

Moslemid usuvad, et vaid jumal tohib inimest tulega hävitada.

Egiptuse Kairo al-Azhari mošee imaam Ahmed al-Tayeb nimetas piloodi tapmist saatanlikuks teoks.

«Islamiriigi võitlejad tuleks ristile naelutada ning nende jäsemed julmuste eest läbi lasta,» teatas imaam.

Süürias on Islamiriigi vastu teinud õhurünnakuid USA, Jordaania, Bahrein ja Saudi Araabia. Iraagis on aga seda teinud USA, Suurbritannia, Kanada, Austraalia, Prantsusmaa, Taani, Belgia ja Holland.

Jaapan kaalub ka õhurünnakuid tegevate riikidega liitumist, kuna Islamiriik hukkas kaks jaapanlast.

Islamiriigiga peavad maalahinguid kurdivõitlejad. Jaanuari lõpul said kurdid võidu ning ajasid Islamiriigi võitlejad Kobanest välja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles