Türgi ja Iisraeli suhe on endiselt jahe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mevlüt Çavuşoğlu.
Mevlüt Çavuşoğlu. Foto: SCANPIX

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu otsustas mitte sõita mainekale Müncheni julgeolekukonverentsile, et protestida Iisraeli Palestiina-poliitika vastu.

«Ma pidin konverentsil osalema, kuid me otsustasime seda mitte teha pärast seda, kui nad lülitasid Iisraeli esindajad Lähis-Ida sessiooni,» põhjendas Çavuşoğlu.

Iisraeli ja Türgi suhted muutusid pingeliseks 2010. aastal, kui Iisraeli eriüksuslased korraldasid Vahemerel rahvusvahelistes vetes rünnaku Gazasse teel olnud Türgi abilaevale Mavi Marmara ning tapsid mereblokaadi murda üritanud alusel üheksa türklasest aktivisti.

Juudiriik on kinnitanud, et eriüksuslased tegutsesid enesekaitseks ja vastavuses rahvusvaheliste seadustega. ÜRO uurimisraporti kohaselt kasutas Iisrael aga üleliigset jõudu abilaevastiku peatamisel. Samas leidsid raportöörid, et juudiriigi kehtestatud mereblokaad Gaza vastu oli seaduslik. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles