Merkel ja Hollande Moskvas suurt läbimurret ei saavutanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kohtus eile Kremlis Venemaa president Vladimir Putiniga.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kohtus eile Kremlis Venemaa president Vladimir Putiniga. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa ja Saksamaa hindasid eile hilisõhtul läbirääkimisi Ukraina olukorra üle Moskvas konstruktiivseks, samalaadse avalduse oli veidi varem teinud Venemaa. Riigipead jätkavad kõnelusi homme ja siis osaleb ka Ukraina president Petro Porošenko.

Prantsuse president François Hollande ja Saksa kantsler Angela Merkel kohtusid eile Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Saksa valitsuse eestkõneleja sõnul esitati kõnelustel dokument Minski rahulepete täitmise ja Ukraina idaosas kestvate lahingute lõpetamise kohta.

Ka Prantsusmaa valitsuse pressiesindaja kinnitusel põhineb uus plaan varasemal rahuleppel.

Kremli teatel vestlevad kolm riigipead Ukraina olukorrast telefoni teel järgmisel korral homme ja kõnelustel osaleb ka Ukraina president Petro Porošenko.

Kõnelused kestsid üle nelja tunni ja lõppesid umbes keskööl, mil Hollande ja Merkel sõitsid otse lennujaama. Teadete põhjal võib oletada, et kuigi ei tehtud mingit suurt läbimurret, ei andnud kohtumine ka ühtegi tagasilööki, kirjutas BBC Moskvas viibiv reporter Bridget Kendall. Asjaolu, et tegemist on kinniste uste taga peetud aruteludega, millest kuuleb vaid põgusaid pressiteateid, viitab sealjuures ilmselt sellele, et tegemist on tõsise püüdlusega sisulistele kokkulepetele jõuda ning seda ei rikuta avalikkusele suunatud PR-trikkidega. Samas tähendab see ka, et ei avaldata, milliste panustega üldse mängitakse, kirjutab Kendall.

«Kõnelused said läbi. Need möödusid asjalikult ja konstruktiivselt. Käib töö teksti ettevalmistamiseks võimalikule ühisdokumendile Minski lepete täitmise kohta. Seal on esindatud nii Ukraina presidendi Porošenko ning ka Putini ettepanekud ja seisukohad,» ütles Putini eestkõneleja Dmitri Peskov.

Kõigi kolme riigi valitsuste pressiteenistused kasutasid kohtumisest edastatud teadaannetes pea sama sõnastust.

Merkel ja Hollande saabusid Moskvasse algatusega, mida nad arutasid neljapäeval Kiievis Ukraina presidendi Petro Porošenkoga.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg väljendas varem päeval täielikku toetust Prantsusmaa ja Saksamaa liidri jõupingutustele Ukraina kriisi rahumeelseks lahendamiseks.

«Olukord on väga tõsine, see on kriitiline ja kiireloomuline ning seetõttu toetan ma täielikult kantsler (Angela) Merkeli ja president (François) Hollande'i uusi katseid poliitilise lahenduse leidmiseks,» lausus ta eile, saabudes Müncheni julgeolekukonvrenetsile, mille keskseks teemaks on Ukraina kriis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles