Islamiriigi väitel hukkus koalitsiooni õhurünnakus ameeriklasest pantvang

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süürias organisatsioonis Piirideta Arstid töötanud Kayla Muelleri röövisid 2013. aastal islamiäärmuslased.
Süürias organisatsioonis Piirideta Arstid töötanud Kayla Muelleri röövisid 2013. aastal islamiäärmuslased. Foto: HANDOUT/AFP

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) väidab, et rahvusvahelise koalitsiooni õhurünnakutes hukkus ameeriklasest pantvang. USA välisministeeriumi teatel puuduvad neil praegu andmed, mis seda kinnitaks.

Sunniitlik äärmusrühmitus IS teatas eile, et ameeriklannast pantvang Kayla Mueller hukkus USA-juhitava rahvusvahelise koalitsiooni õhurünnakus Süürias. Niinimetatud pühasõdalaste võrguküljele postitatud avalduse kohaselt ründas Jordaania sõjalennuk Raqa linna ning naine jäi tabamuse saanud hoone rusude alla.

Avaldusele ei olnud lisatud fotosid ja sõltumatut kinnitust sellele ei ole.

Väidetava ohvri perekonna kinnitusel rööviti organisatsiooni Piirideta Arstid heaks humanitaartööd teinud naine 2013. aasta augustis Aleppo linnas. Teadaolevalt on Mueller viimane ISi käes olev ameeriklane.

Jordaania valitsuse esindaja ütles telekanalile CNN, et riik suhtub pühasõdalaste väitesse naise surma kohta suure kahtlusega.

«Usume, et tegenmist on osaga nende propagandast,» ütles valitsuse eestkõneleja Mohamad al-Momami.

Jordaania on viimastel päevadel teinud mitmeid õhulööke Islamiriigi vastu, rünnatud on muu hulgas islamistide relvaladusid ja treeninglaagreid Süürias ja Iraagis.

Jordaania välisminister Nasser Judeh hoiatas, et riik maksab vangilangenud hävituslenduri tapmise eest kätte ja värsked õhurünnakud on alles algus.

Judeh' ütles USA uudistekanalile CNN, et Jordaania läheb IS-i vastu kõigega, mis neil on.

Jordaania kuulub USA juhitud koalitsiooni, mis on korraldanud õhurünnakuid äärmusrühmituse vastu alates möödunud sügisest, kuid kui seni on jordaanlased pommitanud vaid pühasõdalaste baase Süürias, siis nüüd laiendatakse õhurünnakuid ka Iraaki.

IS avaldas teisipäeval video detsembris pühasõdalaste kätte langenud 26-aastase Jordaania sõjaväelenduri Maaz al-Kasassbeh elusalt põletamisest.

Jordaania hukkas vastutasuks kolmapäeva koidikul kaks islamiäärmuslasest vangi - iraaklannast ebaõnnestunud enesetapupommari Sajida al-Rishawi ja terrorivõrgustiku Al-Qaeda iraaklasest liikme Ziad al-Karboli.

Neljapäeval pärast rünnakuid IS-i sihtmärkidele lendasid sõjalennukid üle leitnant Kasassbeh' koduküla. Samal ajal viibis seal kuningas Abdullah II ja kohtus võikalt tapetud lenduri perekonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles