Wilders lahkus Hollandi võimukõnelustelt

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parempopulistliku Vabaduspartei juht Geert Wilders oli valimistulemustega äärmiselt rahul.
Parempopulistliku Vabaduspartei juht Geert Wilders oli valimistulemustega äärmiselt rahul. Foto: SCANPIX

Hollandis nurjus järjekordne katse moodustada valitsuskoalitsiooni, kuna Geert Wildersi juhitav parempopulistlik Vabaduspartei (PVV) lahkus läbirääkimistelt.

Skandaalse poliitiku mainega Wilders pidas läbirääkimisi valimised võitnud konservatiivsete liberaalide (VVD) ja kristlike demokraatidega (CDA), kuid kokkuleppele ei jõutud, kuna Wildersi sõnul ei usalda ta mõningaid CDA poliitikuid, vahendas BBC.

«Holland vajab stabiilset valitsust. Meie arvates ei suuda CDA tagada piisavalt garantiisid, et stabiilsust tagada,» leidis Wilders, kelle erakond sai juunis toimunud erakorraliste parlamendivalimiste tulemusena saata 150-liikmelisse parlamenti senise üheksa asemel 24 saadikut.

Mõned üldvalimistel neljanda tulemuse saanud CDA poliitikud viitasid võimukõnelustel Wildersi islamofoobsetele seisukohtadele.

Juuni alguses toimunud üldvalimiste järel ei saavutanud parlamendis ükski erakond enamust ja kolme kuu jooksul pole parteidel õnnestunud moodustada valitsuskoalitsiooni.

VVD üritas võimuliitu moodustada ka kolme vasaktsentristliku erakonnaga – Tööpartei, Demokraatlike Liberaalide ja Rohelistega, kuid kõnelused nurjusid erimeelsuste tõttu kavandatavate eelarvekärbete ja kinnisvarasektori reformi osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles