Nigeeria lükkas presidendivalimised edasi, ettekäändeks julgeolek

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooni toetajad avaldavad meelt valimiste edasilükkamise vastu.
Opositsiooni toetajad avaldavad meelt valimiste edasilükkamise vastu. Foto: SCANPIX

Nigeeria keskvalimiskomisjon teatas eile presidendivalimiste edasilükkamisest kuue nädala võrra viidates julgeolekuohtudele seoses islamistide äärmusrühmituse Boko Haram tegevusega.

«Kui me ei suuda tagada piisaval hulgal julgeolekutöötajaid ja vaatlejaid ega valijate ja valimismaterjalide turvalisust, siis on õiglased ja läbipaistvad valimised suures ohus,» tõdes keskvalimiskomisjoni esimees Attahiru Jega ajakirjanikele.

Jega sõnul soovitasid edasilükkamist julgeolekuülemad, kuna näiteks vägesid ei saa kasutada valimiste turvamiseks, sest need on hõivatud sõjaliste operatsioonidega mässuliste vastu.

Nigeeria opositsioon leiab aga, et valimiste edasilükkamine on eelkõige lihtsalt samm, mille abil loodavad valitsusväed saada aega valitsevale presidendile Goodluck Jonathanile suurema toetuse kogumiseks.

Jonathani suurim rivaal valimistel on endine sõjaväejuht ja peamise opositsioonierakonna liider Muhammadu Buhari.

Ka USA kritiseeris valimiste edasi lükkamist. Välisminister John Kerry sõnul ei kasutatakse julgeolekut ettekäändena demokraatia piiramiseks.

Viis Aafrika riiki lubasid eile saata vähemalt 8700-mehelised regionaaljõud võitlema islamistide äärmusrühmitusega Boko Haram.

«Benin, Kamerun, Niger, Nigeeria ja Tšaad lubasid moodustada vähemalt 8700 sõjaväelasest koosneva üksuse,» teatasid riigid ühisavalduses.

Boko Harami äärmuslased on viimasel ajal korraldanud piiriüleseid rünnakuid Nigeeriast Kameruni ja Tšaadi osana jõupingutustest luua Nigeeria kirdeosas islami šariaadiseadustel põhinev riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles