Porošenko, Merkel, Hollande ja Putin kohtuvad kolmapäeval Minskis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president François Hollande kohtusid eile Venemaa president Vladimir Putiniga.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president François Hollande kohtusid eile Venemaa president Vladimir Putiniga. Foto: SCANPIX

Täna peetud telefonikõnes leppisid Angela Merkel, François Hollande, Petro Porošenko ja Vladimir Putin kokku, et kõik neli kohtuvad kolmapäeval Minskis järjekordsel tippkohtumisel, edastas Berliin.

Kokkuleppest teatas Saksa kantsleri Angela Merkeli pressiesindaja Steffen Seibert

Vene presidendi Vladimir Putini sõnul on neli liidrit leppinud Minski tippkohtumises kokku eeldusel, et eelnevalt jõutakse mitmes küsimuses kokkuleppele. «Me oleme jõudnud üksmeelele, et üritame korraldada samas formaadis tõenäoliselt järgmisel kolmapäeval Minskis tippkohtumise juhul, kui jõuame selleks ajaks kokkuleppele mitmes küsimuses, mille üle on hiljuti intensiivselt läbirääkimisi peetud,» ütles Putin täna kohtumisel Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenkaga.

Seiberti sõnul arutasid liidrid telefonitsi Merkeli ja François Hollande'i rahualgatuse raames võimalusi Ukraina konfliktile kõikehõlmava lahenduse leidmiseks.

Septembris sõlmitud Minski relvarahuleppele allakirjutanud saavad samuti kolmapäeval Minskis kokku, lisas ta.

Ukraina presidendi kantselei teatel on kontaktgrupi — Venemaa, Ukraina ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) — kohtumine kavas teisipäeval.

Homme jätkuvad Berliinis diplomaatilised jõupingutused eesmärgiga korraldada kolmapäeval Minskis Normandia formaadis tippkohtumine, rääkis Seibert. Kiiev kinnitas välisministeeriumi ametnike homset kohtumist.

Prantsusmaa president Hollande ütles telekanalile France 2, et rahukava näeb ette 50—70 kilomeetri laiuse demilitariseeritud tsooni loomist praeguse kontaktjoone ümber.

Ühendriikide välisministeeriumi kõrge ametniku sõnul tugineb Pariisi ja Berliini rahukava Minski relvarahuleppele. Ta möönis, et algatus on pidevas muutumises.

Ukraina presidendi sõnul ei ole Hollande'i idee Kiievile vastuvõetav. «On ainult üks kontaktjoon ning see on Minski leppega paika pandud joon,» lausus Porošenko.

Tippkohtumise eesmärk on koostada meetmete pakett Minski lepete jõustamiseks.

Merkeli pressiesindaja sõnul pidasid nelja riigi liidrid täna hommikul sisuka telefonivestluse.

Ukraina presidendi kantselei sõnul ootavad liidrid Minski kohtumise jõupingutuste tulemusena kohese ja tingimusteta kahepoolse relvarahuni jõudmist.

Ukraina võimude ja separatistide sõnul on riigi idaosas viimase ööpäeva jooksul lahingutes hukkunud 12 tsiviilisikut ning 12 Ukraina sõdurit.

Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius ütles Müncheni julgeolekukonverentsil, et Saksamaa ja Prantsusmaa püüdlevad rahu poole kohapeal, mitte paberil.

Ukraina, Venemaa ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) sõlmisid eelmise aasta 5. septembril Minskis relvarahuleppe ning kaks nädalat hiljem selle jõustamise memorandumi. Dokumendid on saanud tuntuks Minski lepetena.

Minski lepe näeb muuhulgas ette 30-kilomeetrise demilitariseeritud tsooni loomist konfliktipoolte vahel, raskerelvastuse tagasitõmbamist ning kõigi relvade kasutamise lõpetamist.

Sõjategevusele lepped siiski lõppu ei teinud ning relvarahu jõustamiseni jõudsid osalised alles 9. detsembril. Alates jaanuari keskpaigast on sõjategevus Ukraina idaosas taas hoogustunud ning separatistid on teatanud pealetungi alustamisest piki rindejoont Donetski ja Luganski oblastis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles