Iisraeli ülemkohus nõuab ühes juudiasunduses üheksa maja lammutamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ofra lähistel toimus täna palestiinlaste protestiavaldus - nad istutasid oliivipuid.
Ofra lähistel toimus täna palestiinlaste protestiavaldus - nad istutasid oliivipuid. Foto: SCANPIX

Iisraeli ülemkohus andis eile käsu Läänekalda juudiasunduses üheksa palestiinlaste eravalduses olevale maale ehitatud elumaja lammutamiseks.

Kohtu otsuse kohaselt on võimudel Ramallast põhjas asuva Ofra asunduse üheksa elumaja lammutamiseks aega aga 2017. aastani.

«Arvestades lammutustöödega seotud probleeme, asjaolu, et enamikus majades elavad pered sees ning neile alternatiivse majutuse leidmiseks kulub aega, teen ettepaneku hooned lammutada kahe aasta jooksul alates otsusest,» kirjutas kohtunik Asher Grunis.

Iisraeli ülemkohtunik Miriam Naor taunis asunike väljatõstmisega venitamist ja rõhutas, et ülemkohtu otsus nõuab inimõiguste, seaduste ja eriti omandiõiguse austamist. Ta rõhutas, et kahe aasta pikkune tähtaeg on järjekorde tahtlik venitamine ning nõudis, et majad saaksid vähemalt selle ajaga kindlasti ka lammutatud.

Viis palestiinlasest maaomanikku ja Iisraeli vabaühendus Yesh Din esitasid kohtule kaebuse juba 2008. aastal. Kohus kinnitas, et palestiinlaste maale ehitatud majad on püstitatud sinna vaieldamatult ebaseaduslikult.

Ofra on üks okupeeritud Läänekalda vanemaid juudiasundusi, kus elab 3400 inimest. See paikneb keset palestiinlaste alasid ning ei kuulu nende asunduste hulka, mida Iisrael kavatseb rahuläbirääkimistel endale nõuda.

Iisraeli ajaleht Haarez kirjutas, et valitsuse sõnul on tegelikult kogu Ofra asundus rajatud lubadeta ning suuremalt jaolt eramaale, mistõttu peaks nii nende üheksa hoone kui kogu ülejäänud asunduse saatuse otsustama kohtu asemel rahuläbirääkimistel.

Rahvusvahelise õiguse kohaselt on kõik Läänekaldale ehitatud juudiasundused illegaalsed sõltumata sellest, kas nende rajamiseks on olemas Iisraeli riigi luba või mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles