Porošenko loodab Minskist elujõulist lepet sõjategevuse peatamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko loodab kolmapäeval Minskis kavandatavalt nelja riigi tippkohtumiselt elujõulist kokkulepet sõjategevuse peatamiseks riigi idaosas, edastas Ukraina riigipea pressiteenistus.

Porošenko arutas esmaspäeval oma Poola ametivenna Bronislaw Komorowskiga olukorda Donbassis ja eelseisvaid kõnelusi nn Normandia formaadis.

Normandia formaadi moodustavad Ukraina, Venemaa, Saksamaa ja Prantsusmaa.

Ukraina president rõhutas, et Kiiev nõuab läbirääkimistel püsiva ja tingimusteta relvarahu kehtestamist, raskerelvastuse tagasitõmbamist, võõrvägede väljaviimist Ukraina territooriumilt.

Ta toonitas Ukraina-Vene piiri sulgemise tähtsust, et panna kinni palgasõdurite relvadega varustamise kanal, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) verifitseerimis- ja kontrollifunktsiooni tagamist ning pantvangide vabastamist.

Seejärel on vaja korraldada vastavalt Ukraina seadustele rahvusvaheliste vaatlejate juuresolekul kohalikud valimised, sõnas Porošenko.

Presidendi sõnul peab Ukraina praegu Normandia formaadis diplomaatiliste esindajate tasandil läbirääkimisi ning kavatseb pidada konsultatsioone kolmepoolse kontaktgrupi kohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles