Postimees Rootsis: Islamivastane liikumine PEGIDA jõudis Malmösse

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi PEGIDA organisaator Henrik Ronnquist.
Rootsi PEGIDA organisaator Henrik Ronnquist. Foto: SCANPIX

Eile õhtul toimus Malmös Rootsi esimene islamivastane PEGIDA meeleavaldus, ent nagu Saksamaal, kust liikumine alguse sai, kogunes ka siin tänavatele oluliselt enam vastuprotestijaid.

Malmö politsei pressiesindaja Lars Förstelli sõnul kogunes Stortorgeti väljakule umbes 30 islamivastast ja neile vastukaaluks vähemalt 3000 inimest, kes avaldasid meelt rassismi vastu ja mitmekesisuse poolt.

Uudisteagentuuri TT teatel oli PEGIDA toetajaid lõpuks kohal umbes 50. Liikumise Rootsi juhid galerist Henrik Rönnquist ja tänavakunstnik Dan Park, kes mõlemad on süüdi mõistetud rassivihale õhutamises, kinnitasid aga, et toetajaskond on neil tegelikult palju suurem.

Politsei valvab aiaga piiratud PEGIDA toetajaid.
Politsei valvab aiaga piiratud PEGIDA toetajaid. Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS

Rönnquisti sõnul on neil umbes 140 toetajat, ent inimesed kardavad ega julgenud tänavale tulla.

PEGIDA toetajad olid ülejäänutest turvalisuse huvides piiretega eraldatud ning kahe leeri vahel valvas politsei. Meeleavalduse korraldajad olid planeerinud õhtuks viis kõnet, ent need kippusid pealtnägijate teatel vastuprotestijate hüüetesse sumbuma.

«Rootsis on selle järele vajadus, mida pole seni täidetud,» rääkis Rönnquist ajakirjanikele. Ta rääkis, et asi ei ole rassismis ega immigrantidevastasuses. «Küsimus on meie väärtustes ja traditsioonides.» Nende säilitamine nõuab Rönnquisti kinnitusel aga ka immigratsiooni piiramist. 

PEGIDA vastaseid kogunes Malmösse toetajatest ligi sada korda enam.
PEGIDA vastaseid kogunes Malmösse toetajatest ligi sada korda enam. Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS

Vastumeeleavaldusele kogunenud, keda mõningatel andmetel oli kokku isegi 5000, kommenteerisid aga, et PEGIDA-sugune liikumine ei esinda nende väärtusi. Nende seas oli ka inimesi, kes kinnitasid, et ei saa kuidagi uskuda PEGIDA väiteid, et tegemist pole rassistliku liikumisega.

Malmö Püha Peetruse kirik teatas möödunud nädalal, et korraldab PEGIDA ürituse ajal jumalateenistuse, et väljendada toetust mitmekesisusele ja oma moslemitest ja teiste religioonide järgijatest sõpradele. Eile võis Rootsi uudistest lugeda, et kirik sai jumalateenistusest teatamise järel mitmeid ähvardusi.

Malmö on Rootsi suuruselt kolmas linn ja koduks paljudele moslemitest immigrantidele. Sealjuures on linnas ka palju probleeme kuritegevusega, mis ei seostu küll sugugi ainult immigrantidega.

PEGIDA on akronüüm saksakeelsetest sõnadest Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes (patriootlikud eurooplased lääne islamiseerimise vastu),  ning just islamiohu pärast meeleavaldajad südant valutavadki.

Saksa meedia on nimetanud Pegidat olematu probleemiga tegelevaks liikumiseks, kus kumavad läbi sajanditevanused hirmud Euroopat anastavast islamist. PEGIDA on Saksamaal oma protestikogunemisi korraldanud möödunud aasta oktoobrist alates igal esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles